Скандал между социолози се развихри в ефира на БиТиВи. Поводът беше вчерашното „тайнствено" социологическо изследване на МБМД, според което при избори днес ГЕРБ печелят 30% избирателна подкрепа или двойно повече от опонентите си от БСП. В остър диалог, прераснал във взаимни обвинения и закани, застанаха директорът на МБМД Мира Радева и Кольо Колев от „Медиана".

Колев определи изследването на МБМД за слух и инсинуация. „Всеки нормален човек от бранша ще каже, че това е пълна порнография", заяви Колев. Той продължи с острите нападки срещу Радева, заявявайки, че от свое име и от името на социолозите Кънчо Стойчев и Андрей Райчев от „Галъп", Цветозар Томов от агенция „Скала" и Боряна Димитрова от „Алфа рисърч" обявява, че никога повече някой от тях няма да участва в разговор в студио с нея, защото, както се изрази - „ ни омръзна да легитимираме нейните глупости".

Колев засипа Радева с въпроси по повод проведеното от нейния институт изследване: „Кой ви поръча изследването, кой ви го плати. Вие говорите глупости, пласирате слухове, заставате зад някакво тайно изследване. Вярно ли е, че американското посолство ви е поръчало изследването".

„Нечистоплътно е разпространяването на слухове, без да стоиш зад тях", коментира още социологът.

В отговор Радева поясни, че допитването е част от голям международен проект, който обхваща всички страни от ЕС и в него са били анкетирани 2 400 души. По думите й изследването е поръчано от френската фирма „Ефишънс". Радева призна, че и самата тя е била шокирана от резултатите от проучването, но беше категорична, че то е достоверно. В своя защита шефката на МБМД заяви: „За 22 г., през които аз съм на терена на този тип електорална социология, сме направили десетки проучвания. За тези години нашите прогнози са били класирани на първо или второ място, не съм видяла нито една прогноза на г-н Колев на тези челни места".

При тези думи Кольо Колев изпадна в бурен смях.

Въпреки това Радева продължи с обвиненията към него, посочвайки, че след като той не е член на Асоциацията на маркетинговите изследователи, нямат право да седят на една маса, защото не са равни. В отговор той определи Радева за извисена и продължи с нападките за несъстоятелността на направеното от оглавявания от нея институт изследване.

Скандалът между двамата завърши с призива на Мира Радева да се покажат всички анкетни карти от проучването, както и да се извърши одит и професионална проверка на социологическите проучвания на „Медиана". Тя настоя и за създаване на рейтинг на социологическите агенции.

По-рано в ефира на ТВ7 социологът Андрей Райчев също отправи остри критики към Мира Радева. По думите му подобно изследване е огромен удар по реномето на социологическата общност. „Такава драстична разлика може само да разклати авторитета на всички в бранша пред хората. Мира Радева е направила няколко груби нарушения с това проучване - накърни реномето на клиента и нападна открито колега - Кольо Колев", поясни Райчев, цитиран от ТВ7. „Тя луда ли е, кой социолог ще си позволи да каже такова нещо", избухна той.