Призив за предоставяне на безплатно ефирно време отправи централната избирателна комисия към частните телевизии.

Днес в ефира на БНТ тръгват три разяснителни видео клипа, но, по думите на Мария Мусурлиева, ЦИК и телевизиите трябва да си сътрудничат в името на по-голяма информираност на гражданите относно техните права и задължения в изборния процес.
ЦИК си служи с парите на данъкоплатеца и не е редно да бъдат разхищавани големи средства за популяризирането на разяснителната кампанията, от която интерес имат всички.

Активен процес на разясняване ще бъде воден в училищата, за да се запознаят навършилите наскоро пълнолетие български граждани със своите права.

Нововъведения има и в разяснителната кампания отнасяща се до хората с увреждания, подчертават от ЦИК.
Изготвени са специални листовки като са взети под внимание идеи и съвети от представители на хората в затруднено положение.
Първият видео клип, който тръгва по БНТ днес е свързан с разяснения относно избирателните списъци и изборните секции.

Вторият е свързан с начина на гласуване, необходимият брой печати и други.
А третият се отнася до нововъведенията в изборния кодекс и така наречения забранителен списък.

От ЦИК подчертаха, че на 27 април изтича срокът за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес
На днешното среща присъстваха и представители на всичко НПО-та, които са регистрирани за наблюдатели на изборния процес.

От „Прозрачност без граници", Института за развитие на публичната среда, Федерацията на студентските дружества и други поставиха въпроси и проблеми относно своята дейност в изборния ден, като пожелаха повече диалогичност с ЦИК.
Комисията обясни и защо не присъства на заседанията на изборния борд като по думите на Бисер Троянов ЦИК не е ведомство подчинено на Министерски съвет и мястото за срещи и диалог е в сградата на комисията.

Мария Мусурлиева добави, че ЦИК се запознава с всяка една стенограма и адмирира инициативата за изборен борд, но в кратките срокове, малкият състав и денонощната работа не остават време за участие в него.
До няколко дни ще бъде пусната и нова подобрена версия на страницата на централната избирателна комисия, разкри Троянов.