Няма приет нито етичен кодекс, нито някакъв закон за парламентарната етика, нито има подобен регламент в правилника за организация дейността на Народното събрание

Това се оплака шефът на антикорупционната комисия в НС Валентин Николов по повод сигнала на група депутати от БСП срещу парламентарния шеф Цецка Цачева.

По думите му единственият орган, който може да извършва някакви дисциплинарни наказания е председателят на НС, т.е. комисията трябва да сезира Цецка Цачева, която да санкционира себе си.

Колкото и да е смешно, така стоят нещата, заяви още Николов.

За съжаление все още няма информация кога ще се проведе избор на комисия от парламента, която да изготви етичен кодекс, уточни още той.

Николов припомни, че в парламентарната антикорупционната комисия е бил изготвил проект на етичен кодекс по времето на председателството на Димо Гяуров.
Комисията е разгледала този проект и всеки от нейните членове е направил своите предложения за корекции в него.

За съжаление после беше взето решение този проект да не се гледа от нашата комисия, защото това решение трябва да влезе с подписите на 48 депутата, обясни Николов.

Той допълни, че това е била причината да се създаде контактна група в парламента, която се е събирала два пъти. На второто събиране е взето решение да бъде излъчена временна комисия, избрана от парламента, която да предложи проект за етичен кодекс.

По отношение на сигнала на БСП срещу Цачева комисията е взела решение да изслуша червените депутати.

Обсъдена е била и още една идея - да се изслуша Цецка Цачева чрез изпратено от нея писмено становище или лично, ако тя пожелае да посети комисията. Това предложение обаче е било отхвърлено.