Членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК) оправомощиха председателя на Комисията Стефка Стоева да състави акт за нарушение на един от участниците в предстоящите евроизбори. Нарушителят е Веселин Марешки.

Решението на ЦИК е след проверка, предизвикана от секретаря на партия "Зелените" Христо Дунчев. Комисията се позовава на забраната в търговска реклама отправени политически внушения в полза или във вреда на една или друга партия, коалиция, инициативен комитет или кандидат.

Актът трябва да се изпрати на областния управител на област Варна за издаване на наказателно постановление.

Нарушението е в рекламен клип на партията, в който Марешки рекламира евролистата, която води чрез бизнеса си с аптеки и бензиностанции. Това е нарушение на Изборния кодекс.

"Излъчените клипове представляват търговска реклама, по време на която се отправят политически внушения в полза на политическа партия "ВОЛЯ" и г-н Веселин Найденов Марешки, което съставлява нарушение на разпоредбата на чл. 191 ИК. Клипът, излъчен на 05.04.2019 г. и на 20.04.2019 г. в програма "Б ТВ", започва с търговска реклама на лекарства, следват кадри от аптеки, в които се показва г-н Веселин Найденов Марешки и завършва с призив "Заедно да спрем грабежа, ние от ВОЛЯ сме българските родолюбци".
Клипът, излъчен на 04.04.2019 г., започва с търговска реклама на бензиностанция на Веселин Найденов Марешки и на търговска реклама на лекарства, след които се показва г-н Веселин Найденов Марешки и завършва с призив "Заедно да спрем грабежа, ние от ВОЛЯ сме българските родолюбци", се казва в решението на ЦИК.

ЦИК опитвали да отбият номера с машинното гласуване

ЦИК опитвали да отбият номера с машинното гласуване

Наемът от 3000 лева за една машина изумява Петър Славов