Според ЦИК, по същество и по смисъла на Изборния кодекс, изборна агитация в деня за размисъл, не е имало.
Единственият акт, който е съставен за нарушение се отнася до повторението на интервю със Сергей Станишев по ТВ7, за което ЦИК вече се е произнесла с решение номер 2607.

На многократни въпроси относно евентуални основания за касиране на изборите, заявени по-рано днес от лидера на ГЕРБ Борисов, председателят на ЦИК Красимира Медарова уточни на брифинг в комисията, че този казус се решава от Конституционния съд.

Тя прочете пред журналистите членовете от изборния кодекс и Конституцията на Република България, отнасящи се до процедурата по оспорване на изборни резултати и лицата, които имат право да сезират съответните институции.

„Основанията могат да бъдат всякакви, но преценката е на Конституционния съд. Недопустимо е други органи да правят констатации", подчерта Медарова.

„ЦИК осигурява законност, а незаконността я установяват други органи", добави Мария Мусорлиева, на въпрос относно сигнали за купуване на гласове и други нарушения от подобен характер в изборния ден.

ЦИК обясни, че в Изборния кодекс понятие „скрита агитация" не съществува. И всяко решение е стриктно съобразено със законовите уредби. „Съвършен или несъвършен, изборният закон е спазен такъв, какъвто е", категорична е Мусорливева.

Медарова прочете какво означава „агитация" според изборния закон и уточни, че в тази дефиниция ЦИК има ограничена възможност за съставяне на актове, а всякакво разширително тълкуване е недопустимо.

Избирателната комисия се похвали, че въпреки забавянето заради новите изисквания в закона, са спазени всички законови срокове, а организацията на предсрочните парламентарни избори е била дори по-добра от тази през 2009-а година.

3 542 195 са действителните бюлетини, подадени на предсрочните парламентарни избори на 12 май.
1 081 605 български граждани, имащи право на глас, са гласували за ГЕРБ, 942 541 за Коалиция за България, 400 466 за ДПС и 258 481 за АТАКА.

На базата на този брой избирателни бюлетини, ЦИК определи, че 4%-ната бариера се равнява на 141 688 гласа.

В проценти, ЦИК потвърди още веднъж, че първа политическа сила е ГЕРБ 30,54%, следвани от Коалиция за България с 26,61%, ДПС - 11, 31% и АТАКА - 7,30%.
Това означава 97 депутата за бившите управляващи, 84 за Коалиция за България, 36 за ДПС и 23 за АТАКА.

В 24-часов срок от днешното уведомление, политическите партии, които са посочили един кандидат в два избирателни района, трябва да уведомят ЦИК от кой район съответният кандидат влиза като народен представител. До неделя ЦИК ще обнародва в Държавен вестник пълния състав на 42-то Народно събрание по имена.