ЦИК ще ни припомня как да гласуваме и в изборния ден. Във всяка избирателна секция ще има специален плакат с надпис: „Гласува се само със знак X, поставен с химикал, пишещ със син цвят".

Последното социологическо проучване на НЦИОМ от началото на месеца сякаш подчертава необходимостта от плакатите. Основният извод от проучването е, че 38% от българите все още не са наясно с какъв знак трябва да отбележат в бюлетината вота си на предстоящите на 23 октомври избори.

62% знаят, че трябва да гласуват със знака "X", но 13 на сто смятат, че вярната отметка е "V". 9% пък са на мнение, че няма значение с какъв знак ще се гласува, стига да отбележат по някакъв начин своя избор.

Според приетия Изборен кодекс ще се гласува само с "Х" със син химикал. Знакът "Х" също стана повод за словесни сблъсъци между управляващи и опозиция. От ДПС настояха за вот със знак "Х" да се счита всяко пресичане на две линии в една точка, което изразява по еднозначен начин волята на избирателя, тъй като според съпартийците на Ахмед Доган двете линии могат да са не само прави, но и леко изкривени или вълнообразни.

Освен това според ДПС с така посочения еднозначно знак "Х", се дискриминират хората, които заради възраст или определено заболяване няма да могат да напишат добре знака "Х", а най-вероятно леко ще го изкривят.

Това опасение на ДПС бе разсеяно от ЦИК, които изрично указаха и показаха различните варианти на „Х", които ще бъдат признавани.