Ако остава следа върху бюлетините от черната лента, която гарантира тайната на вота от мастилото на печата или химикала, този глас върху такава бюлетина е действителен, но това обстоятелство може да се установи след изваждането на бюлетините. Това заяви заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева на последния брифинг преди окончателните резултати на местните избори.

Матева уточни, че не се изсипват бюлетини и не се отварят избирателни кутии, докато не приключи изборният ден. ЦИК никога не са давали такива указания, подчерта Матев. Когато се запълни кутията за гласуване, облепя се, запечатва се и се слага друга кутия. Има достатъчно кутии, в които да се слагат бюлетините за гласуване. Надявам се членовете на СИК да не изваждат бюлетини от кутиите, докато не приключи изборния ден, категорична бе Матева.

Към 16 ч. избирателната активност е 34.16%, като най-високата е в община Челопеч - 70.15%, а най-ниската 23.18% в Добрич. През 2019 г. към 17.30 избирателната активност е била 43.55% на местните избори. В няколко общини се появяват бюлетини без номерация - в Кюстендил, Дупница, Добрич, Радомир и Перник. СИК ще съставят протоколи при наличието на такива бюлетини, но гласът на избирателите ще бъде отчетен като действителен.

В няколко кметства свършиха бюлетините - в община Мездра, в Първомай и Шумен и са дадени указания да се ксерокопират бюлетините, както и да бъдат съставени протоколи. Иначе изборният ден преминава спокойно и нормално. Няма причина да бъде удължаван изборният ден.

Относно казуса с Асен Василев, Росица Матева допълни, че настоящият адрес на Василев е извън страната и той няма избирателна права. Към 28 парил 2023 г. всеки български граждани, който има избирателни права трябва да има постоянен или настоящ адрес на територията на страната, а финансовият министър не е вписал такъв, уточни тя.

Местни избори 2023
на живо

Местни избори 2023

В някои СИК урните се препълниха, в други - останаха празни