Тенденцията в световен мащаб е към отказ от мажоритарната система. Това заяви пред БНР политологът Иво Маев. Той обясни, че мажоритарната система работи в общества, които не могат да бъдат описани като велики демокрации, с изключение на САЩ, Великобритания и Индия.

По мнението на политолога мажоритарната система с абсолютно мнозинство на два тура устройва големите партии и ако се вярва на резултатите от референдума - 2,5 млн. българи също.

Като ключов проблем Иво Маев открои опита за неформално преначертаване на избирателните райони. Той посочи възможността в определени райони да се концентрира повече власт с по-малък избор, за сметка на големи райони, където тежестта на един глас да е по-малка - например при гласовете от чужбина.

Политологът коментира, че деветте мандата от чужбина при наличието на два милиона българи зад граница биха означавали, че един депутат тежки 220 000 гласа сред българите в чужбина. "На фона на районите в страната това е смешно", категоричен е той.

По думите на Маев страната ни се намира в предкризисно политическо състояние, което можело да е и добра, и лоша новина. Добра - относно това доколко може да се провери способността на институциите да демонстрират интегритета си и лоша - доколкото можем да се съмняваме в този интегритет.

Политологът е на мнение, че в края на мандата си президентът Росен Плевнелиев търси възможности за лавиране. Той прави това доколкото му позволява Конституцията и за да запази добрия вкус от управлението си в обществото.

Иво Маев обясни, че отлагането на връчване на мандат от Плевнелиев в първата седмица след изборите може да бъде разчетено като стремежа му да потърси от действащото правителство в оставка желанието за довършване на започнати вече неща. Едно от тях е именно бюджетът. По мнението на политолога той не е толкова лош, колкото опозицията се опитва да го изкара. По мнението на Иво Маев политическите партии в момента не могат да се отърват от постоянното си желание да използват популистки толкова важен закон като бюджетния.

От своя страна проф. Любомир Гаврилов, който живее и работи в Тулуза коментира, че въпросът с изборните райони в чужбина е много добре решен с деветте мандата. Според него не е важна единствено демографията, а е важен общият принос на живеещите в чужбина. Целта не била да управляваме България от Одрин, а да имаме представителство и по-добре да се интегрираме в националния живот на страната.

Гаврилов обясни, че броят на избирателните райони в чужбина се изчислява според приноса, който може да бъде както икономически, така и да се изразява в брой гласуващи българи в чужбина. По мнението му въвеждането на мажоритарната система ще рефлектира в намаляването на броя на партиите в парламента - при български условия можем да очакваме две-три партии.

Любомир Гаврилов обаче е категоричен, че да се правят радикални промени, които ще променят политическия пейзаж по един непредвидим начин в навечерието на избори, не е авантюра, а направо преврат.