ВМРО се регистрира в Централната избирателна комисия за предстоящите на 14 ноември избори за президент и народни представители. И в двата вида вот воеводите се явяват самостоятелно. Кандидатпрезидентската им двойка са доц. Милен Михов и Мария Цветкова.

"Това са две кандидатури, които не се крият зад някакви инициативни комитети, за да обслужват партийни интереси. Това е ясна кандидатура на ВМРО, хора патриоти с достойни биографии", представи кандидатите лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Основната цел на двамата - да върнат истинната роля на президентската институция като обединител, а не разединител на нацията.

Още един лайтмотив в исканията на ВМРО за политическото бъдеще на България - промяна в Конституцията, като се върви към преформатиране на държавното управление от парламентарна в президентска република.

"Още от 1999 г. съм говорил за президентска република и засилване на президентските правомощия. Виждате каква е ситуацията в България - разделено общество и мразещи се политици. Именно в една такава ситуация президентската институция трябва да е тази, която да даде път на държавата и народа и да носи отговорност", аргументира искането си Каракачанов.

Личното его на някои хора - така коментира лидерът на ВМРО неуспехът за обединение на доскорошните партньори в патриотичния сектор. "Многократно сме изразявали желание за търсене на обща формула. Бяхме я постигнали преди време. Но явно личните амбиции на някои лидери в това пространство вземат връх."

По-рано в четвъртък от позиция в сайта и Фейсбук страницата на Великотърновския университет, където преподава кандидатът за президент на ВМРО Милен Михов обявиха, че са уволнили преподавателя дисциплинарно. Причината - уронвал престижа на ВУЗ-а, провеждал политическа пропаганда, саботирал работата на Академичния съвет и др. твърдят от висшето училище.

Като "анонимен" донос поради факта, че въпросното становище било неподписано окачествиха позицията на университета в старопрестолната столица самия Михов и Каракачанов.

"Бях дисциплинарно уволнен в първия работен ден на тази учебна година заради "уронване на престижа" на учебното заведение. Причината е, че бях подал сигнал до главния прокурор за неправомерно обучение на италиански студенти в нашия университет. Доколкото знам прокуратурата е намерила сигнала ми за основателен", обясни Михов.

До този момент ясните кандидати за "Дондуков" 2 са:

Румен Радев и Илиана Йотова

Анастас Герджиков и Невяна Митева

Лозан Панов и Мария Касимова

Александър Томов и Лъчезар Аврамов

Костадин Костадинов и Елена Гунчева

Милен Михов и Мария Цветкова

Валери Симеонов и Цветан Манчев

Волен Сидеров и неизвестен засега вицепрезидент

Луна Йорданова и неизвестен вицепрезидент

Цвета Кирилова и неизвестен вицепрезидент