„Внимавайте с кого сядате на една маса", съветва премиерът Райков висшите държавни служители.
Ако те искат да се включат в предизборната кампания, да помислят дали да не се оттеглят временно от държавния си пост, предлага служебният премиер.

Райков разговаря в МС с лидера на РЗС Яне Янев, като двамата провели интересна, конкретна и некратка среща.

Консерваторът помолил Райков да гарантира прозрачност при откриването на секции в чужбина. Лидерът на РЗС припомни тежките конфликти с Ивайло Калфин, допуснал много секции в Турция през 2009.

Янев подчерта, че и на този вот РЗС са готови да разкриват злоупотребите при откриване на секции в чужбина. Не искаме в една държава да има по-лесна възможност за разкриване на секции, а в друга по-трудна, категоричен е Яне Янев.

С Марин Райков са обсъдили и въвеждането на ксерокси в СИК-овете, като мнението на Янев е те да бъдат инсталирани поне 10 дни преди самите избори. Лидерът на РЗС е предупредил Райков, че официалното обявяване на резултатите ще се забави заради новото на вота - копирните машини.

Яне Янев е изразил и притесненията си за участието на полицията по време на вота. Лидерът на РЗС обеща да алармира лично премиера, когато шефове на полицията са в близки отношения с местни търговци на вот. Това нещо е изключително опасно, категоричен е той и настоя тази практика на време да се пресече.

Двамата с Марин Райков са обсъдили и монополите, като Янев ще му предостави изводите на комисията, която той оглавяваше в 41 НС.

Той подал сигнал до Марин Райков за гражданството на двама министри в служебния кабинет - на икономиката Асен Василев и на околната среда и водите Юлиан Попов.

От своя страна служебният премиер е уверил, че изборите ще се организират съобразно разпоредбите на изборния закон. Марин Райков за пореден път увери, че изборите ще бъдат честни и благодари за честния изказ на лидера на РЗС.

В МВнР, по думите му, се работи ежедневно да се осигури възможност на сънародниците ни зад граница да гласуват.

Райков предупредил ЕРП-тата да подават толкова ток, че да не се блокира работата на ксероксите в секционните комисии и да не изгорят поради ниско напрежение.

Премиерът вече е разговарял с вътрешния министър Петя Първанова да се идентифицират тези среди, които биха се изкушили да купуват или продават вот.