И третият вот на недоверие, внесен от ГЕРБ, не свали кабинета на Пламен Орешарски.

За оставката на правителството бяха 93, против 116, 8 бяха въздържал се от Атака.

По-късно от ГЕРБ съобщиха изрично, че само двама техни депутати не са гласували по вота - Ирена Узунова и Ивайло Московски, които са в болничен.

Борисов чакал Сидеров да свали кабинета
Още...

След гласуването думата поиска премиерът. "Благодаря на всички депутати, които отхвърлиха вота и ги уверявам, че ние ще продължим да изпълняваме политиките, в това число и в системите за сигурност", обяви от парламентарната трибуна министър-председателят.

Народните избраници от опозицията бяха изключително шумни и премиерът призна, че има известно вълнение в залата. "Виждали сме го и друг път", се намеси председателят на Народното събрание Михаил Миков.

Орешарски се зарече да подобрява системите за сигурност, призна, че има такъв потенциал и заяви, че това ще бъде неговата задача. Министър-председателят отново повтори, че аргументите за внесения вот на ГЕРБ са звучали единствено като самокритика.

После народният представител от Коалиция за България Петър Курумбашев в правото си на отрицателен вот по искания вот на недоверие, в който самият той гласува срещу предложението на ГЕРБ за оставка на кабинета, определи бившия вътрешен министър Цветанов като нещо средно между бившия либийски диктатор Муамар Кадафи и мафиота Лъки Лучано.


Твърденията на Цветанов са лъжи и интриги, защити се Цветлин Йовчев
Още...

 

В тази зала се намира единственият политик в света, освен Муамар Кадафи, който е обвинил български медици в предумишлено убийство, каза той, имайки предвид Цветанов, който прочете преди време СРС-та от трибуната на парламента, за да обвини лекари от Горна Оряховица в убийство на бебе.

„Червеният" депутат допълни, че „ГЕРБ и Цветан Цветанов да говорят за подслушване е все едно Лъки Лучано да организира международна конференция за намаляване на контрабандата".

"Казвам ви го и защото Лаврентий Берия щеше да бъде възможен само ако го има и Йосиф Сталин", каза той.

"Бях свидетел на вашата френетична подкрепа, когато тук се изказваше бившият вътрешен министър в тази зала, и вие френетично го подкрепяхте. Дали сте го правили заради убеждение, дали сте го правили заради лоялност, дали сте го правили заради страх, това си е ваша работа. Аз не мога да бъда ваш съдник. Искам да ви попитам. Искате ли това нещо да се повтори?! Аз имам моя отговор, никога не искам подобно нещо да се повтаря, затова гласувах против", обърна се Курумбашев към ГЕРБ.

Благодарности за дадения шанс на правителството отправиха от парламентарната трибуна и лидерите на двете управляващи партии Сергей Станишев и Лютви Местан.

Местан обаче благодари и на самите вносители на вота, а именно на бившите управляващи от ГЕРБ и то бе ирония.

"Българското общество получи възможност да сравни две принципно различни концепции за ролята на МВР и на силовите структури в едно демократично общество. Първата концепция е на управлението на ГЕРБ и говори за властови структури като репресии; МВР е основен инструмент за насилие върху бизнеса, върху гражданите, върху политическия опонент. С тази концепция се сблъска собствено вицепремиерът Цветлин Йовчев и показа на обществото другата концепция", подчерта Местан и призова с думите - "Продължете в този дух г-н Орешарски и г-н Йовчев".

Лидерът на социалистите Сергей Станишев е натискал "против" вот на недоверие срещу кабинета, заради морала си. "Няма как и нямат право идеологът, организаторът на репресивната полицейска държава, която бе изграждана през последните четири години, да внася такъв вот", отсече Станишев и припомни, че твърде пресни са спомените в цялото българско общество и в Европа за показните акции, за произнасянето на присъди от трибуната на парламента и в публучното пространство, за опита за подчиняване на съдебната система.

"Именно сферата сигурност се оказа най-големият провал на партията ГЕРБ", обяви председателят на столетницата. Станишев използва изказването си и да похвали свършеното от кабинета "Орешарски".

С аплаузи от мнозинството преди гласуването бяха посрещнати представителите на кабинета. Проблеми с кворума нямаше- 156 депутати се регистрираха и дадоха начало на днешния работен ден на законодателния орган.

Не мина без скандали от страна на две студентки, които разпънаха транспарант с надпис "Оставка". Депутатите от ГЕРБ се включиха в инициативата и скандираха "Оставка".

Транспарантът бе хвърлен върху депутатите от БСП. Председателят на НС Михаил Миков призова квесторите да си свършат работата и да не допускат безредици.

По-късно стана ясно, че "организатор" на акцията е герберът Ненков, който е поканил и вкарал в пенарна зала двете момичета.

Припомняме, вотът беше внесен заради политиката на кабинета в сферата на вътрешните работи и сигурността.

От страна на ГЕРБ бяха изтъкнати шест основни аргумента за гласуване на недоверие на правителството. Сред тях е реформата в ДАНС, която според опозицията е подчинена на задкулисни цели. Бяха отправени остри критики и към управляващите по отношение на справянето със ситуацията около бежанците. От ГЕРБ критикуваха управляващите и за несправяне с битовата престъпност, както и с контрабандата.

Дебатите по вота, които се състояха в понеделник, 10 февруари, продължиха повече около 4 часа.