"Гражданският вот не беше мобилизиран. Изборните резултати говорят за много дълбока криза в представителната демокрация в България".

Това заяви социологът Антоний Гълъбов за нюз бг, коментирайки данните от изборния ден.

Той поясни, че данните показват много дълбока криза на легитимност на демократичните институции и процедури.

По думите на Гълъбов очакването на преобладаващата част от избирателите да има един център на властта, един човек, в който да се събере пълният капацитет на вземане на решение, е връщане назад.

"Именно затова си позволявам да твърдя, че се върнахме към една фраза на руския анархизъм от края на 19 - началото на 20 век, която гласи, че изборите не променят нищо, ако променяха щяха да ги забранят", добави социологът.

Според него, това означава, че огромната част - над 4.5 млн. от българските граждани, не смятат, че изборите определят начина, по който се управляват общите ни дела и затова не участват в изборите.

"Това е много дълбока криза в механизма на представителната демокрация, който неминуемо ни изправя пред много сериозния въпрос как да бъде консолидирана демократична подкрепа", заяви Гълъбов.

Според него е много важно да се върви към принудителен дебат между Първанов и Сидеров преди втория тур, който да демонстрира, че има капацитет за сдържане на разрушителните тенденции, които могат да се развият в резултат на подобен сблъсък в ляво.

"Избирателите на Волен Сидеров имат лява електорална биография в огромната си част и именно затова, това което се случва на повърхността, за мен е израз на дълбоката криза на разединение в левицата, която е всъщност нормализационна криза - резултатът от нея ще бъде нормализация", поясни Гълъбов.

По негова оценка в дясно имаме тотален срив. "Имаме един единствен политически субект, който демонстрира, че на втори избори е в състояние да мобилизира избирателите си и да отстоява някаква теза - това е ДСБ.
Всичко в дясно и в ляво от ДСБ в момента е в процес на структуриране", коментира социологът.

По негово мнение, изграждането на бъдещата десница има две възможности - или да се елиминира този политически център, който в момента представлява ДСБ, което според него ще изисква много усилия и е безперспективно, или да се изгради дясно политическо представителство, интегрирайки този център.
От избора на това коя от двете стратегии ще се реализира, ще зависят резултатите първо на изборите за европейски депутати, а след това и местните избори, смята Гълъбов.