Медиите и политиците се обединиха срещу речта на омразата по време на предизборната кампания. Споразумение за неизползване на език на омразата в хода на официалната кампания подписаха няколко партии за местния вот.

С ангажимента си те потвърждават, че ще се придържат към високи стандарти в политическата комуникация и ще отдават приоритет на уважението към различието и към достойнството на опонента.

Документът беше подписан от ГЕРБ, ДПС, БСП, Реформаторския блок, АБВ, Патриотичния фронт, БДЦ. Отцепилият се от БСП и понастоящем кандидат за кмет на София на коалиция  „Сердика", Георги Кадиев, също изрази желание  да подпише споразумението.

Сред организаторите на инициативата са Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО), Съветът за електронни медии (СЕМ), Съюзът на българските национални електронни медии, Съюзът на издателите в България (СИБ), Български медиен съюз (БМС), Българската асоциация на регионалните медии (БАРМ), Съюзът на българските журналисти (СБЖ) и др.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов е убеден, че и политиците, и журналистите ще се придържат към документа. ГЕРБ щяла да бъде изключително толерантна
„Ако имаме партньорство от страна на другите политически опоненти, ще покажем едно друго лице партиите в България", посочи Цветанов.

Атанас Мерджанов подписа документа от името на БСП-лява България. За БСП това усилие било традиционно и те ще се придържат стриктно към него с ясното разбиране, че българското обществото трябва да има избор за политика. 
"Подписаното споразумение няма да пречи както на нас, така и на медиите да бъдат изобличавани порочните практики", каза още Атанас Мерджанов.

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че под това споразумение подписът му като председател на ДПС ще стои „неоспоримо естествено".

Реформаторският блок се включи в инициативата чрез съпредседателя на парламентарната група Найден Зеленогорски. Понякога една дума или фраза може да разпали омраза, която да доведе до тежки последствия, предупреди той и обеща, че РБ ще използват толерантен тон и ще имат позитивна кампания.

Поли Карастоянова от Патриотичния фронт заяви, че подкрепят инициативата, водени от убеждението, че истината трябва да звучи нецензурирана, нережисирана. Формацията им имала по-изразен релефен политически образ, но уважавала правилата.

От БДЦ се надяват, че на местните избори медиите ще създадат обстановка на комфорт, така че кандидатите за местната власт да представят своите програми и идеи. Красимира Ковачка подчерта, че обективното отразяване помага на избирателите за правилния избор.

Председателят на ПГ на АБВ проф. Борислав Борисов заяви, че още в началото са призовали към диалог и разбирателство.
"Иска ми се процесът на толерантност да е от двете страни", заяви Борисов и поясни, че понякога един провокативно зададен въпрос от журналист може да хвърли искрата, която ще възпламени процес, трудно потушаван. От името на АБВ той обеща, че няма да бъде нарушаван добрият тон на кампанията.

"Това, което правим днес, е една малка крачка към един дълъг път", заяви Георги Кадиев, който не членува в никоя парламентарна група.