"Политическото говорене прекалява. Странно ми е да ме обвиняват за връщането на ГЕРБ в Министерство на земеделието". Това заяви служебният земеделски министър Явор Гечев пред БиТиВи.

Той е сменил трима служители, откакто е станал служебен земеделски министър - двама директори на горски предприятия и един член на борда, а впоследствие станал директор на Напоителни системи. Назначени са и представители на БСП в горския сектор. Недоумявам как могат да ме обвиняват, че връщам ГЕРБ в Министерство на земеделието, посочи Гечев.

Той е предложил на бизнеса да се отпуснат нови количества дървесина. Има закъснение, но се работи на пълни обороти, които са доста бързи, увери Гечев. Той няма да позволи хората да останат на студено през зимата.

По отношение на ГКПП "Капитан Андреево" и голямата опашка от тирове на турската граница, Явор Гечев отбеляза, че частната фирма не се е върнала там, а цялостният контрол и лабораторната дейност се извършва от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Само и единствено БАБХ извършва и фито-санитарния контрол на турската граница.

За да няма спекулации и други мнения е било предложено на Иван Христанов да продължи да изпълнява длъжността си на зам.-министър на земеделието, но той отказал. Сега Христанов работил заедно с проф. Христо Даскалов на турската граница. Работата в БАБХ няма да спре, а политиката по защита на държавността ще продължи, увери Гечев.

На „Капитан Андреево“ вече всичко е спокойно

На „Капитан Андреево“ вече всичко е спокойно

Към настоящия момент информационната система на БАБХ до голяма част е възстановена

Той настоя за повече експертиза и по-малко пиар в решаването на проблемите на турската граница. В следващите месеци ще има трайно решение на въпроса, но не и с политически говорене, подчерта Явор Гечев.

"Случаят "Капитан Андреево" ще бъде решен", категоричен бе той.

Във връзка с украинското зърно Гешев добави, че има пренасищане на местния пазар с внос на зърно от Украйна. В тази продукция няма ГМО, тя отговаря на всички изисквания по фито-санитарния контрол, увери служебният земеделски министър.

Общото количество слънчоглед, което е влязло от Украйна у нас е 6 пъти повече, отколкото за миналата година. Гечев не смята, че това ще е един от факторите, заради които цената на хляба или на олиото ще паднат.