ДПС е притеснено от задкулисните договорки за нов кабинет в рамките на този парламент. Партията иска консенсус за датата на предсрочния вот.

Лидерът на ДПС Карадайъ на брифинг в парламента заяви и че е притеснен, че се ражда и бюджетен Франкенщайн. "Време за грешни ходове няма", подчерта той и настоя за честен диалог.

ДПС смята, че Консултативния съвет по национална сигурност, който се състоя вчера, не е постигнал целите си.

Консултативният съвет беше употребен от президента Плевнелиев за негови лични цели, заяви Мустафа Карадайъ. Според него народът иска промяна.

Това Народно събрание е изчерпано, посочи Карадайъ по въпроса за възможността Патриотичният фронт или Реформаторският блок да приемат мандата.

Кабинетът в оставка можел да работи до встъпване в длъжност на новия президент. Нищо не налагало сегашният президент да връчва мандати или пък да назначава служебен кабинет за един месец.

Според Карадайъ Плевнелиев използва президентската институция, тъй като искал служебен кабинет, назначен от него, да го номинира за еврокомисар. Президентът не трябвало да реди служебен кабинет и да употребява изобщо тази си възможност.