Прозрачност и публичност на организацията на провеждане на изборите - това са основните цели на Изборния борд към служебния кабинет, стана ясно от встъпителните слова на служебния премиер Марин Райков при откриване на първото заседание на борда.

Имаме амбицията да направим всичко възможно да утвърдим доверието на българските граждани в този изборен процес, посочи той. Този борд трябва да бъде независим, изтъкна Марин Райков.

Той обеща независимостта на борда да бъде гарантирана. Изборният борд ще бъде председателстван на ротационна основа от самите неправителствени организации, каза служебният премиер.

Според него основен принцип на работа на борда трябва да е принципа на активното партньорство. Неговата задача не трябва, по думите на премиера, да е само контролна, а трябва да се постигат общи цели как да работят държавните институции и как да взаимодействат с избирателите. Очевидно изборният борд не може да измества държавните институции, той не е орган, който може да отменя действия или актове на държавни органи, обясни министър-председателят. Ще имаме пленарни заседания, тези пленарни заседания ще се провеждат всяка седмица, каза Марин Райков.

Домакин на заседанията ще е МС, а дневният ред ще се определя от ротационния председател.

Бих искал да бъдем концентрирани, динамични в решенията, които вземаме, поиска Марин Райков. Грапавините ще бъдат отстранявани в движение, каза още той. По думите му в хода на работа ще бъдат изчистени и всички въпросителни, които изникнат в хода на работа. Премиерът е доволен, че всички участници в борда са с доказан морален интегритет.

Михаил Константинов, който е член на борда, преди заседанието коментира, че само със закон могат да се премахнат мъртвите души от избирателните списъци. Според него решението на този въпрос е т.нар. активна регистрация. След като тук фантомите са толкова вредни в Българя и след като смятаме, че със или без основание те крият резултати, дайте да го направим, призова Михаил Константинов. Аз се боря това да се случи от 20 години, подчерта той. Константинов е категоричен, че ако има недобросъвестни изборни комисии могат да бъдат изкривени изборните резултати чрез така наречените избиратели фантоми.

„Според фантомологията, науката за фантомите биват два вида- добри фантоми и лоши фантоми, добрият фантом си стои в списъка - име зад което няма избирател, лошият фантом скача в урната", коментира бившият шеф на Информационно обслужване. Професор Константинов подчерта, че мнозинството в изборните комисии е на опозицията. Когато някой се страхува, че ще има измама, аз искам да помоля тази опозиция „Моля не правете измами в изборните комисии. Вие имате мнозинство там, ако някой може да прави измама, това са партиите от опозицията", настоя той.

Михаил Константинов коментира, че около изборите витаят много митове и легенди, а любимият му мит бил „митът за чувалите" (визира случая с ексдепутата от ГЕРБ Станислав Иванов, хванат да помага на бременни жени и да носи чували с бюлетини).

Защо в България са лоши изборите, защото един носи чували, това са чувалите, които са боклука, дами и господа, това са чувалите, които са с употребени бюлетини за изхвърляне, вие като изхвърлите боклука, проверявате ли вечерята, която сте имали преди това, изтъкна Константинов.

Попитан дали е редно депутати да мъкнат чували с бюлетини той каза категорично не и подчерта: „Имате глупави депутати, които правят глупави работи и ето ви мит".

Митовете трябва да изчезнат, категоричен бе професор Михаил Константинов. Според него основният проблем на тези избори на 12 май ще са ксероксите първо, защото до много секции достъпът е труден и второ често няма ток- в 2000 секции токът е 15 волта. Според него копирането на протоколите от секциите само ще затрудни изборния процес.

Трябва много ясно институциите да апелират към гражданите, те да имат увереността, че техният вот е таен, че те не могат да бъдат контролирани в тъмната стаичка, трябва да има драматично сменена философия на отношението на институциите към гражданите. Това заяви Антоанета Цонева, ръководител на Института за развитие на публичната среда преди заседанието на Изборния борд. Тя настоява за смяна на философията на разяснителната кампания. Гражданите трябва да имат гаранцията, че е направят информиран избор, категорична бе Цонева.

Тя настоява за гаранции, че ще бъдат чути посланията и на лицата и партиите, които нямат много средства да си платят в кампанията. Според нея това, което ще е голямото предимство на изборния борд е, че наблюдателите на изборите ще могат да разговарят директно с институциите. Тук ние ще можем да обменим мнение с вътрешно министерство, с МРРБ по отношение на списъци и подписки, включително и с органите, които се занимават с престъпления срещу избирателните права, каза още Антоанета Цонева. Тя очаква открит диалог в борда.

За мен смисълът от такъв борд е да се повиши критично ниското доверие, което българското общество има в изборния процес, каза още тя. Тук ключовата дума трябва да бъде взаимодействие, смята Цонева.

Всяка сряда след МС ще заседава Изборния борд, решиха представителите му.

Представители в Изборния борд:
1. Антоанета Цонева - Сдружение „Институт за развитие на публичната среда"
2. Борислав Цеков - Институт за модерна политика
3. Димитър Хаджиев- Сдружение „За насърчаване на гражданската активност"
4. Професор Димитър Димитров
5. Елиза Николова - Сдружение БСЧИГП - Национална Асоциация
6. Проф. Емилия Друмева
7. Калин Славов, Прозрачност без граници
8. Красимир Божанов, МВнР
9. Красимира Медарова, ЦИК
10. Любомир Милошев - Сдружение „ЕГО ПОЛИТИКО"
11. Марияна Христова, Министерство на правосъдието
12. Марчела Абрашева, Фондация „Галъп Интернешънъл Институт"
13. Проф. Михаил Константинов
14. Огнян Минчев - Сдружение „Прозрачност без граници"
15. Орхан Тахир - Сдружение „Гражданско общество в действие"
16. Павел Вълчев - Сдружение „КОРЕКТИВИ"
17. Павлина Попова, Българско дипломатическо дружество
18. Петьо Славов, Прозрачност без граници
19. Пламен Иванов - Сдружение „България Грийн Енд Клийн"
20. Пламен Петков - Сдружение „Асоциация на младите юристи"
21. Смилена Костова, Министерство на правосъдието
22. Таня Цанева - Сдружение ГИСДИ