Меглена Кунева изпрати до премиера Борисов открито писмо, в което протестира срещу промяната на датата на предизборен дебат между нея, Плевнелиев и Калфин.

От писмото става ясно, че на 26 август bTV са изпратили до първите трима кандидати с реален шанс за победа в изборите за президент покана за участие в дебат на 20 октомври, четвъртък, от 20.00 часа.

bTV постъпи коректно като обяви толкова рано датата, за да може всеки от кандидатите да организира програмата си. Беше даден срок за потвърждаване на участието от всички нас до 12 септември 2011 г., който двама от претендентите спазихме, пише Кунева.

Вчера обаче е била уведомена, че датата на дебата се измества с пет дни - на 15 октомври. Посочената причина е, че ГЕРБ желае да закрие кампанията си на 20 октомври.

Според Меглена Кунева обаче истинската причина е друга, като целта на щаба на ГЕРБ е да проведе дебата максимално рано, за да има време хората да забравят, към деня на изборите, неубедителното представяне на Плевнелиев.

Аз ще участвам на 15-ти октомври или на която и да е друга дата, защото този дебат е нужен на хората, а не на кандидатите, заявява Кунева.

По думите й, преместването на деня на дебата е част от схемата, при която Плевнелиев избягва да се появява пред гражданите, докато Борисов и Цветанов правят кампания.

Това не е честно и не е храбро. Все пак говорим за кандидат за върховен главнокомандващ на въоръжените сили. А за хората е важно да направят своя информиран избор за държавен глава на България, пише още Кунева.

Криенето на кандидата за държавен глава и заместването на честен дебат с потоп от ПР-публикации е недостойно и недемократично поведение. Пуснете г-н Плевнелиев на бойното поле, нека сам си извоюва пагоните, призовава в заключение Меглена Кунева.

Междувременно чрез щаба си другият кандидат - Ивайло Калфин, зададе три въпроса към Плевнелиев по повод предстоящи дебати:

  1. В кои електронни медии ще дебатираме?
  2. Какви ще бъдат темите?
  3. Кои са удобните за нас дати?

Калфин очаква отговорите в кратък срок, предвид големият интерес към дебата.