„Зелените" откриха курортния сезон с артистичен флаш моб край шатрата на партията при езерото Ариана - мястото, където през юни бе „извоювана победата на гражданите срещу лобистките промени в Закона за горите."

„Въоръжени" с шнорхели и плавници, с пояси, чадъри и тъмни очила, активни граждани, природозащитници, членове и „зелени" кандидат-депутати легнаха на бетона край Ариана в знак на протест срещу бетонирането на крайбрежието, планините, защитените територии на България.

Обявено беше началото и на нова подписка в защита на застрашените зони по Черноморското крайбрежие. Тя ще бъде изпратена до българските и европейските институции, за включване на оцелелите от бетониране природни територии по крайбрежието в нов парк „Черноморско крайбрежие".

По този нестандартен начин екозащитниците тръгнаха към 42-то Народно събрание. През „плажа" минаха и голяма част от лидерите на природозащитните протести, както и водачите на „зелените" листи. Кандидатите за народни представители пък обявиха програмните си приоритети.

Сред плажуващите бяха съпредседателите на „Зелените" Стоян Йотов и Георг Тупарев, Петко Цветков, Десислава Алексова, Надя Балабанова, Анна Пелова и други кандидат-депутати.

Представители на природозащитната гражданска коалиция „За да остане природа в България" пък докладваха за напредъка на кампанията за защита на Пирин от попълзновенията на „Юлен".