Национален протест и гражданско неподчинение готвят десните сили, начело със СДС, във връзка със ситуацията в Плевен.

Отделно от това настоящият кмет Найден Зеленогорски има намерение да съди държавата в Страсбург заради накърняване на неговата идентичност.

Всичко това става, след като ЦИК допусна да регистрира за местните избори в Плевен коалиция „За Зеленогорски" с категоричното несъгласие на кмета Найден Зеленогорски, а късно снощи отмени регистрацията за местните избори на Найден Зеленогорски и Коалиция „Заедно за Община Плевен".

По този начин девет политически партии, сред които СДС, ДСБ, НДСВ, са лишени от възможността да участват в местните избори в Плевен.

„По всичко личи, че отмяната на регистрацията ни е планирана отдавна. С този пореден мръсен номер ГЕРБ потвърдиха своя наложен в управлението милиционерско-комунистически стил", заяви депутатът от Синята коалиция и председател на СДС-Плевен д-р Цветан Костов на извънредна пресконференция в града.

Той добави, че партиите от Коалиция „Заедно за Община Плевен" ще направят всичко възможно да участват в местните избори и вярва, че ще ги спечелят още на първи тур.
По този повод Зеленогорски уточни, че вече е получил предложение от няколко политически партии той и Коалиция „Заедно за Община Плевен" да се явят заедно с тях на изборите.

„По този начин се е действало след 9-и септември 1944 година. Първо не са допускали партиите до изборите, а после са направили концлагерите. Отказът да бъдем допуснати до изборите не е изолиран акт.

Първо това се случи в Монтана, сега - в Плевен, а вероятно следва и Кюстендил, това са трите големи общински града и областни центрове, управлявани от сини кметове. Това е опит за политическо убийство на девет автентични десни партии", коментира решението на ЦИК кметът на Плевен, кандидат за четвърти мандат и заместник-председател на СДС Найден Зеленогорски.

Според него това е началото на една диктатура - диктатура на озлоблението и на опитите на ГЕРБ да смачка всички автентични десни партии. Тъжното е, че след 21 години борба за демокрация в България, днес говорим за това, че политически опонент не се допуска до изборите, каза още Зеленогорски.

Той заяви също, че за юридически немотивираното решение на ЦИК да отмени регистрацията на дясната коалиция в Плевен ще бъдат информирани Европейския парламент, председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, представителите на дипломатически мисии и посланици у нас.