"Може би до вчера по-късно вечерта имаше известно огорчение, може би това е съвсем нормална човешка реакция от преживяването, но в политиката човек трябва бързо да се отърсва от лично отношение към политически процеси. Не е добър съветник, за който и да е политик, честолюбието гордостта, егото, особено когато не става въпрос за лични теми".

Това заяви Росен Желязков в "Панорама" по БНТ, отстранен като председател на Народното събрание.

"Вчерашното решение е част от политическия процес, който набра достатъчно скорост през последните месеци и доведе до това да не може да продължи работата си редовното правителство, до това да отидем за пореден път на избори. Изобщо тази развръзка изобщо не знам дали беше поантата, дали беше епилогът. Това беше някаква ненужна демонстрация, и ако за опозицията в лицето на БСП, на ИТН, на "Възраждане" това си беше част от нормалното политическо поведение", каза той.

По отношение на бившите си партньори, той каза, че "това е било реванш, желание за наказание или нещо подобно". По думите му политическите последици ще имат измерение в предизборната кампания, а "вероятно и след това".

Желязков посочи, че искането на неговото отстраняване е било "компилация от мотиви на опозиционните партии.

"Това може би беше следствие от несъстоялата се ротация".

Йотова: Имаше много случаи, при които партиите да вземат главата на Росен Желязков

Йотова: Имаше много случаи, при които партиите да вземат главата на Росен Желязков

Промените в Конституцията превърнаха парламента в терен за предизборна кампания

Бившият председател на Народното събрание каза, че в началото на годината е започнал сложният процес на взаимоотношения на лесно изглеждащата ротация.

"Този процес започна с разговор за това с чий мандат ще бъде извършена ротацията, премина през темата г-н Денков - външен министър, стигна се до Меморандума. Премина се през предложението на Бойко Борисов това правителство да продължи своята работа без никаква промяна. И тогава дойде тази изненадваща оставка, която сега се представя като спазено обещание, но това беше тактически ход", припомни той.

Желязков допълни, че така се стига до "естествения завършек на това нагнетявано недоверие, което всъщност никога не беше преодоляно".

Росен Желязков падна със 129 гласа

Росен Желязков падна със 129 гласа

Бившият председател: Понякога актьорите се качват на ешафода

Припомняме, че в четвъртък Желязков падна от поста със 129 гласа "за". Дебатът преди това премина с остри нападки.

За оставката му бяха 61 депутати от ПП-ДБ, 34 от "Възраждане", 23 от БСП, 10 от ИТН и един независим, 103 депутати гласуваха против- от ГЕРБ и ДПС.

Самият Росен Желязков взе думата и отказа да се защитава. Понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут, каза той. Всички сме хора, пратени от други хора да работят за хора и заговори за човечността, която често политиците губели.

В 47-то Народно събрание по подобен начин бе свален от поста председател Никола Минчев - предложението за това бе внесено от "Има такъв народ" с формален повод. Тогава за свалянето на Минчев гласуваха общи 125 депутати от ГЕРБ-СДС, ИТН, ДПС и "Възраждане", като това можеше да се тълкува като генерална репетиция за вота на недоверие към кабинета Кирил Петков.

Митов: Със свалянето на Желязков ПП-ДБ опитват да излязат от темата с пудели и пачки

Митов: Със свалянето на Желязков ПП-ДБ опитват да излязат от темата с пудели и пачки

Според Даниел Митов ПП-ДБ са се върнали при БСП