„24 часа"

Обор на политик тровил 32 деца?

Трети ден институциите в Исперих и Разград крият биологично замърсяване на вододайния район в с. Драгомъж, откъдето се захранват Исперих и околните села. В сряда 35 деца и 1 възрастен повръщали и получили разстройство, след като пили вода от чешмата. В неделя се спукала цистерната, в която се събирали биологичните отпадъци от кравефермата в селото. Тя е на председателя на общинската организация на ДПС в Исперих Гюнай Хюсмен.

"1020 кв. м са замърсени с биологични отпадъци. Проби от разлива показват отклонения от нормите за азот, нитрати, фосфор и амоняк. Разлят е тор от съоръжението за съхранение", заяви Рени Попова, говорител на РИОСВ - Русе.

Три дни работници изгребвали отпадъците от дерето, за да предотвратят теча към помпената станция, твърдят дървосекачи, които работят в района.

В петък следобед замърсеният поток от дъждовни води към помпената станция бе изпомпван от работници на "Караджа Фаг". "Не сме упълномощени да говорим. Пратени сме да изпълним предписанията на РИОКОЗ", лаконичен беше техническият ръководител Идриз Хасан.

Собственикът на фирмата Гюнай Хюсмен не вдигна телефона си и не се появи в офиса на фирмата в петък. Журналисти не бяха допуснати до кравефермата с обяснение, че има ограничения заради шапа.

Продължава да не признава за биологично замърсяване и управителят на дружеството ВиК в Исперих Илия Илиев. "Водата е годна за пиене и обеззаразена. Така е и според проби от РИОКОЗ", каза той.

„24 часа"

Връзвали Дал за Доган с една верига в затвора

За Диман мога да кажа, че той е буен и невъздържан младеж, който е готов на всичко.

Така младият арестант Ахмед Доган описва своя бъдещ приятел и съратник Касим Дал в далечната 1986 година при първия си разпит за нелегална дейност в софийското следствие.

"Такъв съм и до днес", съгласява се 25 години по-късно с определението му Касим. И го доказва с решението след четвърт век лоялна служба да взриви ДПС и да си тръгне срещу безспорния му лидер.

Двамата са рамо до рамо от 1985 година, когато започват нелегалната битка срещу "възродените" си имена Меди Доганов и Диман Кисимов.

Касим мрази това име. Отказва дори да го произнесе. "Няма да го кажа. За мен то не съществува", отсича категорично. Но именно насилственото преименуване предопределя цялата му съдба оттогава до днес

„Труд"

Операция "Граница"

"Човекът идва на пункта, дава си документите и граничарите от будката започват: "Айде, бе, няма ли да почерпиш." Взимат всичко - от дребни банкноти до кутии цигари или бутилки кока-кола. Ако рече да се ослуша - настояват. Докато му стане ясно, че ако не даде, ще го мотаят цял ден." Това разказал защитен свидетел - бивш граничар на пункта Дунав мост. Той бил уволнен преди 2-3 години и е бесен на колегите си, които го издали, защото така се работело от 10 години насам.

Турски тираджия, който редовно давал "почерпки" на униформени от различните смени, също се жалвал. Агенти от дирекция "Вътрешна сигурност" го окичили с камери и микрофони като коледна елха. Така чрез шофьора разследващите дори успели да заснемат как доларови банкноти преминават в ръцете на рушветчиите.

14 гранични полицаи от ГКПП-Дунав мост бяха задържани в четвъртък привечер при голям антикорупционен удар на МВР. Срещу тях били повдигнати обвинения, че са взимали подкупи чрез изнудване и използване на служебно положение. Четирима били освободени веднага срещу по 2000 лв. парична гаранция. Останалите 10 униформени били откарани в следствения арест в столицата, тъй като разследването се наблюдава от Софийската градска прокуратура. Сред обвинените обаче няма офицери и началници на смени.

„Труд"

Референдум за данъци през 2013 година

 

Референдум за промяна на данък общ доход и данък печалба може да има от началото на 2013 г., ако идеята за такова допитване до народа бъде приета. Това съобщи министърът на финансите Симеон Дянков. Идеята "изгря" за първи път по време на дебатите за вота на доверие на правителството.

Сега Дянков уточни, че Министерството на финансите има напълно развита идея за осъществяване на референдума и тя ще бъде представена пред парламентарните комисии по бюджет и финанси и по икономика и енергетика следващата седмица.

"Това е голяма крачка и ще има голям обществен дебат, затова ако се приеме нашето предложение, провеждането на референдум може да стане от началото на 2013 г.", каза Дянков. Мандатът на сегашния кабинет изтича в средата на 2013 г.

Според финансовия министър подобна практика за допитване до народа по важни данъчни въпроси имало в Швейцария, както и в някои страни от Латинска Америка.

Идеята на финансист №1 за референдума вероятно е вдъхновена от несекващия спор "за" и "против" плоския данък. Според експерти от нея лъхало силно на популизъм.

По време на парламентарния контрол Дянков начерта плана за приватизация през т.г. Трябвало да се продадат "Булгартабак Холдинг", ВМЗ-Сопот, 33-процентовото държавно участие в капитала на Е.ОН, "Монтажи" - София, "Промишлено строителство Холдинг", Свободна зона - Свиленград и Свободна безмитна зона - Бургас.

В плана за 2011 г. Агенцията за приватизация предвижда да продаде 10 пакета от акции и дялове от капитала на търговски дружества с над 50 на сто държавно участие, както и на още 30 миноритарни участия, каза Дянков.

„Стандарт"

60 на крачка от милион

60 българи са били пред инфаркт този четвъртък. Докато се решаваше съдбата на кабинета, тото маниаците се кръстеха от сферата да падне шестото им число. Вместо бленувания почти милион обаче, маркототевците ще се задоволят едва с 1101 лева и 10 стотинки. Рекордният брой петици падна в 5-я тираж на играта "6 от 49".

Оцелелият на косъм джакпот обаче бледнее пред сумата, останала непокътната във второ теглене на "6 от 49". От спортния тотализатор очакват джакпотът утре да удари 4 милиона лева. В четвъртък той беше атакуван с рекордните 13 983 816 комбинации, но нито една от тях не се оказа печелившата.

От вчера мало и голямо обсажда пунктовете, за да събори една от 5-те най-големи печалби в историята на Тото 2.

„Стандарт"

Пускат ни само по въздух в Шенген

 

Унгарското председателство на ЕС обмисля възможността за частично присъединяване на Румъния и България към Шенген през март. Това заяви началникът на отдел "Шенген" в румънското министерство на вътрешните работи Мариан Титулеску, цитиран от Медиафакс.

Представителят на министерството поясни, че като се имат предвид положителните доклади за въздушните граници на Румъния и България, е възможно на първия етап двете страни да влязат в Шенгенското пространство само с тези елементи, а по-късно да се вземе решение за цялостното им присъединяване.

Титулеску допълни, че вече е имало подобни прецеденти, като присъединяването е ставало първо със сухопътните и морски граници, а по-късно с въздушните.

Междувременно председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Жозеф Дол заяви в Букурещ, че не би искал Румъния да бъде разделена от България в процеса на присъединяването към Шенген.

"Давам ви личния си отговор. Аз вярвам в солидарността. Не бих искал България да бъде отделяна от Румъния за присъединяването си към Шенген", каза той. "Разбира се, в случай че процесът на подготовка на България е твърде бавен, тогава може да говорим. Ако обаче е по-бърз, бихме предпочели двете страни да се присъединят заедно", допълни Дол.

 

„Монитор"

Грипна епидемия в половин България

София, Враца и Пазарджик  вече са в грипна епидемия, а Варна е на косъм. Продължава да се увеличава и броят на болните в София-област и в общините Благоевград, Петрич, Дупница, Рила и Кочериново, където преди дни бе обявена грипна епидемия.

От понеделник детските и женските консултации се затварят временно, плановите операции се отлагат, няма да се провеждат и профилактични прегледи. Свиждания също няма да има, съобщиха от Столичната регионална инспекция.

Учениците в столицата също са във ваканция от 24  до 28  януари, съобщиха от  Министерството на образованието. Детските градини и ясли  обаче ще продължат да приемат деца. Там обаче са взети извънредни мерки срещу заразата. Медицинските сестри ще следят малчуганите още с идването им сутрин. Дори при най-леката кашлица или кихане те ще бъдат връщани на родителите.

Само за седмица заболеваемостта от грип в столицата достигна  критичните  155 на 10 000 души население. По последни данни около 30% от изследваните болни в София са с изолиран грипен вирус A(H1N1), известен още като свински, обясни шефът на отдел „Надзор на заразните болести" в Министерството на здравеопазването д-р Ангел Кънчев.

„Монитор"

Главата на Октопода е на свобода

„В съда са изпълнителите, а главата на Октопода е на свобода". Това заяви вчера след разпита в съда бизнесменът Ангел Бончев. Той и съпругата му Камелия са сред жертвите на групата за отвличания на Наглите.

"Имам предположения, но не искам да казвам. Надявам се тези хора да бъдат осъдени поне на 15-20 години, и то тези, който са организирали нещата, защото без „мозък" не става", каза Бончев. По думите му става дума за хора, които са „работещи и с имена в държавата". 3 часа бившият съдружник на Гриша Ганчев разказваше с подробности как е бил похитен, къде са го държали в плен и на какви мъчения е бил подложен.

На 22 май 2008 г. около 1 часа през нощта похитителите му изскочили от бус със синя лампа. През целия път до къщата на ужасите в Бистрица единят стоял качен върху него.

Първите 4-5 дни бизнесменът седял с вериги на краката и белезници отзад на ръцете, качулка на главата и тапи на ушите. През това време никой от похитителите не дошъл при него и той дори си помислил, че са го изоставили и започнал да вика за помощ. След тези първи няколко шокови дни се появил един маскиран, който му свалил белезниците на ръцете. „В този момент не можех да се движа. Главата ми през цялото време бучеше от тапите и маската.

„Монитор"

Стигаме за час и половина от София до Солун

Разстоянието от София до Солун ще може да се взема за 1 час и 30 минути след завършването на магистрала „Струма". Строителството на аутобана ще струва около 1,1 млрд. евро, обяви премиерът Бойко Борисов вчера. Предвижда се изграждането на магистралата да отнеме 4 години.

„От София до Петрич трябва да знаят, че им се дава шанс 4 лота на „Струма" да бъдат финансирани от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ)", каза Борисов след среща с председателя на финансовата институция на Европейския съюз Филип Мейщад, който бе на еднодневно посещение у нас. Според премиера магистралата е не само български, но и важен европейски проект.

Парите, които ЕИБ ще отпусне за изграждането на аутобана, са само съфинансиране. Проектът ще се реализира по оперативна програма „Транспорт", обясниха пред „Монитор" от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Очаква се заемът, който страната ни ще вземе за магистрала „Струма", да бъде в размер на 200 млн. евро.

„Капитал"

Операция "Потушаване"

Като бивш пожарникар Бойко Борисов знае, че за да се потуши пожар, трябва да се отстрани поне едно от условията за предизвикването му - източника на възпламеняването или горимата среда.

Скандалът с изтеклите записи на телефонни разговори на директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов с ключови фигури от правителството и ГЕРБ, включително и със самия Борисов, нямаше как да бъде потушен по традиционния начин. Първо, защото Борисов очевидно няма контрол върху центъра, който в продължение на две седмици бълва аудиозаписи и разпечатки на компрометиращи властта разговори - близките до главния обвиняем по делото "Октопод" Алексей Петров в. "Галерия" и партия "Ред, законност и справедливост". В тях става въпрос за лични отношения между двамата вицепремиери Цветан Цветанов и Симеон Дянков, за лобиране на депутати за митнически назначения, както и опит на премиера да спре проверка на бирената фабрика "Леденика", която работи, въпреки че няма лиценз.

Елиминирането пък на второто условие за пожара минаваше през отстраняването на някой от главните действащи лица от телефонните разговори, което щеше да означава капитулация на Борисов пред инициаторите на атаката срещу него.

Притиснат от неконтролируемото изпускане на СРС-та, без да е ясно с колко още компрометиращи записи разполагат хората на сочения за глава на "Октопода" Петров, изправен пред заплахите на БСП от поредния вот на недоверие по темата със записите и исканията от страна на "Синята коалиция" за оставки на вътрешния министър Цветан Цветанов и Ваньо Танов, пред Борисов имаше един начин да отиграе ситуацията - да пусне Политическия пожарогасител.

„Сега"

Грипът настъпва в цялата страна

Грипната епидемия вече обхваща цялата страна. Очаква се до края на седмицата или в началото на следващата броят на заразените да достигне критичните стойности от 198 болни на 10 000. Вчера епидемия беше обявена в областите Враца, Пазарджик и Плевен. От няколко дни в епидемия са и Благоевград, София-област и общините Петрич, Дупница, Рила, Кочериново, информират от здравното министерство.

От днес епидемия се обявява и в София, след като болните стигнаха 174 на 10 000 души. От понеделник до петък всички училища в столицата се затварят, обявиха от регионалния инспекторат по образованието.

Грипната ваканция съвпада с последната седмица от първия срок, но според шефката на регионалния инспекторат по образование в София Ваня Кастрева няма основание той да се удължава. "Оценките са текущи и би трябвало да има достатъчно изпитвания и контролни, за да може да се оформят срочните оценки. Във всяко училище нещата са индивидуални, но не говори добре за тези, в които се разчита на последната седмица да се правят изпитвания и контролни. Класните работи за края на срока се планират в началото му и не би трябвало да има планирани за самия край", заяви Кастрева за "Сега". Тя призна, че директорите на училищата имат задача да създадат нужната организация за приключване на срока навреме. Детските градини няма да бъдат затворени.

„Дума"

Готвят нова приватизация

Агенцията за приватизация планира през тази година приватизация на държавния дял (33%) от "Е.ОН България", останалото от "Булгартабак Холдинг" и Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ) Сопот, Това каза вчера министърът на финансите Симеон Дянков. Още през миналата година поради липсата на достатъчно данъчни приходи управляващите обявиха, че ще продадат каквото е останало като участие на държавата във фирми и предприятия. За продажба през тази година се готвят още предприятието "Монтажи" София, "Промишлено строителство Холдинг"-София, Свободна зона "Свиленград", както и Свободна безмитна зона "Бургас" В плана на АП се предвижда и продажбата на 10 пакета от акции и дялове от капитала на търговски дружества с над 50 на сто държавно участие, както и на още 30 пакета от дялове на дружества с под 50 на сто държавно участие.

Първоначално миналата година премиерът Борисов размаха пръст на електроразпределителните предприятия, които билзо 70 на сто са частни, заради това, че бъркали дълбоко в разпокъсания джоб на българина. И дори ги заплаши, че държавата може да си национализира елдружествата. След това обаче управляващите завиха на 180 градуса и обявиха, че планират напълно да освободят държавата от участие в ЕРП-тата. За приватизация на останалото от "Булгартабак холдинг" пък заговориха още с идването си на власт. С пресрочното увеличаване на акциза през миналата година бе ударен пазарният дял на компанията, която въпреки това продължава да отчита ръст в приходите от износ на цигари.