RFI - България

Длъжна ли е държавата да дава и кой ще купува ромските булки

Гузните помощи и предметите на богатите

Всяко 10-то дете у нас е дебело

Водещите теми в пресата днес са, общо взето, две – бюджетният излишък от 1 млрд., който се оказа недостиг и съответно тежките преговори, които предстоят на правителството с МВФ, като акцентът в печата по-скоро е върху това, че няма да има 13-та заплата и пенсия, другата тема е опелото вчера на шефа на ВАИ Холдинг Георги Илиев.
Две теми, по които вчера и в събота доста се говори, затова да обърнем внимание на останалите страници на вестниците.

Прокурор Димов: Свалете тировете от магистралите. Това четем на 2 и 3 страница на "24 часа". Заради честите и тежки инциденти с тежкотоварни автомобили апелативният прокурор на Пловдив Росен Димов предлага тировете да бъдат свалени от магистралите по време на туристическия сезон.
Тировете да минават по обиколни маршрути или да бъдат качвани на влакове. Кошмар е да пътуваш до морето през лятото, казва прокурорът Димов.
В същото време БДЖ мотае хората с връщането на парите – стара дума за парите за билети, с които не може да се пътува, защото трасетата са разрушени от пороите.
Касите ту давали, ту не давали парите за билетите по разрушените линии, условията за връщане на парите били сменяни няколко пъти, цялото объркване се оказва бюрократично, а и от 18 август вместо влакове по разрушените маршрути пътуват рейсове, припомнят от БДЖ.
Това четем в "Сега", заедно с коментарен материал за Гузните помощи. 3 грешки са допуснати с отпускането на онези до 1000 лв помощ за пострадало домакинство.
За пореден път милиони левове се харчат по сгрешена схема. Вместо да отпуснат напрежението, помощите настроиха пострадали роми срещу пострадали българи. Не стана ясно за какво точно се дават тези пари и защо се дават пари, а не материални помощи.
И освен това за пореден път се създаде усещането, че държавата е длъжна да дава.

В "Труд" на 2 и 3 страница виждаме доста снимки с подробен разказ затова как се купува честна ромска булка – цената е до 15 000 лева, парите се броят след първата брачна нощ, а коментарът на изданието – кризата удари и пазара на булки, защото и роми признавали, че нямат пари за булки. Държавни субсидии и за мераклиите – предлага "Труд".

В същото време се оказва, че сме 6-ти по дебели хлапета в Европа, както пише "Стандарт". Всяко 10-то дете у нас страда от затлъстяване, бабите прехранват внучетата си, стресът в училище отварял апетита, яденето на чипс пред телевизора трупа мазнини, а според съветите на шефа на Асоциацията по затлъстяване профилактиката трябва да започне още преди раждането – бременната не бива да качва повече от 10-15 кила, защото иначе те се отразяват на бебето, а след раждането майките трябва да кърмят колкото може по-дълго.
Затлъстяването при подрастващите е най-опасно, защото тогава се формират мастните клетки, от които зависи качването на килограми в по-напреднала възраст. Наднорменото тегло води до високо кръвно, а то – до инсулт.
България е на първо място по брой на инсулти в света.

Поглед сега и към някои от водещите теми. Няколко интервюта от днес – например в "Стандарт" с премиера Станишев по повод протестите в някои областни градове, най-силни са във Варна, срещу назначаване на областен управител от ДПС.
Не бъркайте областните с феодали, казва премиерът и добавя – никоя партия няма да има възможност да дерибейства. Всеки гражданин трябва да уважава вота на съгражданите си, никой не може да прави каквото му се иска, казва още Станишев.
В "Труд" пък има интервю с вътрешния министър Румен Петков, който обещава край на спора Ние ги ловим, те ги пускат, обещава и да използва целия ресурс, с който разполага, за да смаже бандитизма и признава, че и него два пъти са го обирали.
Вижте им предметите – под това заглавие в "24 часа" четем анализ за отношението на различните държави към организираната престъпност. Срещу организираната престъпност у нас стои дезорганизиран модел, когато се случи нещо подобно на поредното показно убийство от четвъртък вечерта, един или няколко висши държавни служители излизат и на висок глас обявяват тотални мерки срещу престъпността.

Тъй като големите босове са кристално чисти в бизнеса си, поне що се отнася до това, което е на тяхно име, остава единствено и те, и по-дребните да бъдат изнервящо наблюдавани и да им се търси сметка за всеки по-скъп предмет, който ползват.
Разследването да започва от предмета, а не от името, докато се стигне до разумно обяснение или конфискация, след като у нас собствеността стана така размито понятие. Защо убиват “бизнесмените” пита "Дневник" и също пише за институционалното безсилие и констатира сменената матрица – борците и всички онези, които натрупаха капитала си с физическо и правно насилие и чиито първоучители бяха все от Държавна сигурност, вече от няколко години са извън схемата за развитие, пише "Дневник".
2 страници по темата има и в "Пари". изданието цитира и мнения на бивши висши служители на МВР – разчистват място за по-чисти, смята бившият главен секретар Славчо Босилков.