Петър Стоянов се отказа от "Дондуков" 1

Електронното правителство "подпали" IT сектора

Франко Фратини: "Членството ви през 2007 г. е постижима цел".

Оттеглянето на една кандидатура за президентските избори е по първите страници на пресата днес. Разбира се, става дума за Петър Стоянов. Ето и заглавията." Стоянов се отказа от "Дондуков" 1", пише "Монитор". "Петър Стоянов се оттегли", съобщава Дума. "Всички десни зад Беронов", уверява "Труд". А "24 часа" публикува интервю с Петър Стоянов и извежда в заглавие: "Оттеглям се. Не искам да ме стрелят в гръб". В откровенията си Стоянов споделя, че Бойко Борисов е естествен съюзник на десните. Откровено предателство към дясната идея, според Петър Стоянов, е, цитирам, "крещим, че сме антикомунисти, а не поемаме нито една от протегнатите за общи действия ръце и осигуряваме вечен комфорт на бившите комунисти". Стоянов признава, че не познава добре вероятния общ кандидат за президент на десните Неделчо Беронов, но бил чувал суперлативи за него от видни десни интелектуалци. Новинар също публикува интервю със Стоянов, в което твърди: "В тази ситуация, при която бяхме изправени, ние взехме по-малко лошото решение". "24 часа" публикува и реакции на десни лидери след оттеглянето на Петър Стоянов, които обобщава лаконично: "Десните с половин уста зад Беронов". Дума също отбелязва, че на десните никак не им е весело, че остават с Неделчо Беронов. Според "Дневник" обаче "Десните са на крачка от общо кандидат". И коментира: "Здравословна изненада". Най-после десницата влезе в централните информационни емисии с позитивна новина, посочва "Дневник", - че единната кандидатура за президент е почти постигната. "Почти" тук замества неизвестните около позицията на земеделския съюз на Георги Пинчев, уточнява "Дневник". И добавя още едно уточнение- ако под десница разбираме всички сателитни формации, чиито лидери прекрачиха парламентарния праг, благодарение на общата листа със СДС и формирали тъй наречения формат "осем". Сега настъпва времето на социолозите, продължава "Дневник" и прогнозира,ч е шансовете на Беронов ще зависят от това доколко всички десни партии ще заработят съвестно и енергично за успеха на единния кандидат. Общата кандидатура спасява десницата от превземане отвън, смята изданието, имайки предвид хипотетично Бойко Борисов, например. "Десницата излиза от безизходицата", коментира "Труд". Обединяването на десницата около единен кандидат възстановява нормалното статукво на президентските избори да бъдат представени равностойно двете основни политически тенденции, очертали се у нас в годините на прехода", заключава изданието. "Монитор" обаче коментира, че политическите ходове на Петър Стоянов все повече напомнят Брауново движение.

И към властта в момента. "Електронното правителство "подпали" IT сектора", отбелязва Дневник. Част от IT бранша и министерството на държавната администрация влязоха в сряда в открит конфликт по повод желанието на компании от сектора да бъдат спрени мащабни държавни поръчки в областта на информационните технологии, разяснява "Дневник". Ябълката на раздора се оказал проектът за изграждане на електронното правителство, който струва близо 6 млн. лв. и трябва да се реализира до края на следващата година. За да заработи е-правителството, трябва да бъдат доставени хардуер и софтуер и те да се синхронизират с информацията на регистрите на администрацията. За тази цел от министерството на държавната администрация обявиха обществена поръчка. Срокът за подаване на оферти за проекта изтече на 24 юли. Те са само две. Председателят на БАИТ Златко Златков в сряда посочи и пред медиите нередности в процедурата по изграждането на електронното правителство. Според експертите на браншовата организация тръжната документация има силна хардуерна и слаба софтуерна част, четем още в "Дневник".

"Кабинетът прокарва частни интереси със законите си", отбелязва "Сега". Ден след като ДПС организира дискусия за закон за лобизма, се оказа, че най-големият лобист у нас е кабинетът, констатира вестникът. "В част от законите, които правителството внася в парламента, прозират откровено лобистки и лични интереси", обвини вчера шефът на консултативния съвет по законодателството към парламента проф. Красимира Средкова, цитирана от изданието. Консултативният съвет е намерил доказателства за това в няколко законопроекта - за търговския регистър, за защита при бедствия, в поправките в законите за собствеността и ползване на земеделските земи, както за управление при кризи.

"Наляхме 800 млн. лева в банките", научаваме от "Стандарт". Само за месец юни в трезорите са влезли 842 млн. лева. Това са нови влогове на фирми и граждани, обявяват от БНБ. Спестяванията са скочили с 3 млрд., или 14 на сто за половин година. Вдигането на лихвите по депозитите накара много хора да сложат парите си на влог, обяснява "Стандарт". Заради предстоящото влизане в ЕС масово се откриват депозити в евро. Фирмите пък натрупаха повече свободни пари заради ръста на икономиката.

"Режат парите на бордовете с 1/3", разкрива "24 часа". Кметът на София Бойко Борисов иска намаляване на заплатите в бордовете на общинските фирми от 350 на 250% от средните за дружествата възнаграждения. Орязването на директорските заплати ще е за всички фирми в тежко финансово състояние, както и тези, в които възнагражденията са много високи. Първата заповед за намалена заплата вече е разписана от кмета. Шефът на "Софинвест", който досега получавал по 3000 лв. на месец, ще преживява занапред с 1800 лв., четем в "24 часа".

И накрая, "Труд" публикува интервю със заместник председателя на ЕК Франко Фратини, който казва: "Аз съм против налагането на предпазни клаузи". "Трябва да можем да оценяваме напредъка, който България постига", заявява Фратини. "Предпочитам да подкрепя България като пълноправна страна членка, вместо да бъде държана настрана. Идвам да кажа точно това в София, да ви окуража. Членството през 2007 г. е постижима цел", уверява Фратини. Заместник-председателят на ЕК засяга и делото срещу българките в Либия и издава, че се е срещал с полковник Кадафи, пред когото е казал: "Не забравяйте за българския случай, Европа е готова да помага на болницата в Бенгази и да се грижи за децата". Франко Фратини му е казал още, че не вижда доказателства срещу нашите медицински сестри, цитира го "Труд".