Компютърна лагер-школа „Приятели", се организира за втора поредна година за деца, лишени от родителски грижи, от дом „Aсен Златаров" във Враца.

Проектът се реализира от доброволци от асоциация „Надежда за нас" и доброволци от софтуерната фирма WMware със съдействието на Националния учебен център на БЧК в с. Долни Лозен, София.

В рамките на два последователни лагера през август (8-12 и 22-26 август) около 70 деца на възраст между 7 и 16 години ще имат възможност да придобият основни компютърни умения. Програмата е изготвена от служителите на VMware и включва първи стъпки в работата с компютър, използване на текстообработващи приложения, софтуерни програми за образователни цели, напътствия за това как и за какво да използваме интернет.

Уроците ще бъдат водени от над 20 доброволци от VMware. Заниманията ще завършват с презентации и обобщения на наученото.

Освен заниманията с компютър, програмата предвижда и такива, насочени към развиване на социалните умения на децата, арт терапии, спортни занимания, планински преходи, дискусии на важни за подрастващите теми като превенция трафика на хора, употреба на наркотици, виртуална безопасност и други.

Български червен кръст ще проведе и семинари по първа лекарска помощ и поведение при бедствия и аварии. Вечерите ще завършват с празненства, кино-прожекции на открито, лагерни огньове.

Тези лагер-школи са изключително важни за децата. Една от основните ни цели е да им помогнем да изградят модел за общуване с хора, които са извън институционалната среда, в която те се оказват изолирани. Придобитите практически умения ще повишат шансовете им за бъдеща реализация, ще им помогне да се адаптират в среда, в която техните връстници вече са придобили тези умения", споделя управителят на „Надежда за нас", Гаврил Стефанов, който е бивш възпитаник на дома.

Проектът е стартиран през 2011 година от доброволческа инициативна група от служителите на VMware, които съвместно с асоциация „Надежда за нас" организират лагер за 16 младежи на възраст между 12 и 16 години, изцяло финансиран с дарения от служителите. Година по-късно, благодарение на финансовата подкрепа на VMware и привличането на повече доброволци към каузата, тази инициатива вече включва всички деца от дома във Враца.

„Надежда за нас-2008" е единствената гражданска организация в България, създадена от младежи от дом за деца, лишени от родителски грижи, и от техните по-възрастни съмишленици. Екипът й е обединен от идеята да разработва и реализира проекти и програми за деца в неравностойно социално положение - за тяхното социално, психо-емоционално, културно, здравно и професионално развитие. Тази година организацията навършва пет години от създаването си.