Върховният административен съд (ВАС) окончателно потвърди отмяната на решението за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) от 28 август 2015 г. на директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в София, с което се одобрява изграждането на инсталация за комбинирано производство на енергия с оползотворяване на RDF отпадъци в ТЕЦ "София".

ВАС оставя в сила решението на Административен съд София-град по делото 2020 г., образувано по жалба на екологичното сдружение "За земята", Национално сдружение за защита на собствениците на имоти, сдружение "Независим обществен контрол", сдружение "Коалиция за устойчиво развитие" и физическо лице.

Производството на първа инстанция е проведено, след като с решение на ВАС от 16 юни 2020 г. по дело от 2019 г. е отменено решение на Административен съд София-град по административно дело №9070 от 2015 г., което е върнато за ново разглеждане от друг състав на същия съд. Върховните магистрати са издали и задължителни указания да бъдат събрани допълнителни доказателства. Целта е да се установят всички факти, касаещи законосъобразното определяне на кръга на засегнатата общественост и провеждането на обществени обсъждания по правилата на Закона за опазване на околната среда и Наредбата за ОВОС. С допълнителните соказателства е трябвало да се изяснят също здравният риск, съдържанието, нивата и териториалния обхват на разпространение на вредните за човешкото здраве емисии от изпускащото устройство, като се отчетат и данните за разстоянията до жилищните сгради и обектите, подлежащи на здравна защита. Върховните магистрати указват също да се провери дали е събрана достатъчно информация за предвижданията за третирането на опасните и неопасните отпадъци, оценка на въздействието и информиране на засегнатата общественост. В изпълнение на указанията, при повторното разглеждане на казуса от Административен съд София-град са изготвени няколко експертизи, заключенията от които са приети като доказателства по делото.

Върховните магистрати считат, че отмяната на решението по оценка на въздействието върху околната среда е правилно. От ВАС обясняват, че изводите в съдебното решение са базирани на обоснованата преценка на събраните доказателства и компетентно изготвените експертни заключения, при спазване на съдопроизводствените правила. "Въз основа на съвкупната преценка на събраните по делото доказателства и при анализа им във връзка с приложимата за казуса нормативна уредба е направен правилен краен извод за основателност на жалбата срещу процесното решение по ОВОС, като убедително са опровергани релевираните и пред настоящата инстанция доводи за неговата законосъобразност", изтъкват от Върховния административен съд.

Върховните магистрати отбелязват, че провеждането на процедурата по ОВОС е регламентирано в Закона за опазване на околната среда и Наредбата за ОВОС, като съдът подробно е описал в съдебния акт кои от разпоредбите тях не са били спазени. Те посочват, че въз основа на компетентно изготвените заключения на назначените по делото експертизи съдът е направил обоснован извод, че процесното инвестиционно предложение не е аргументирано в доклада за ОВОС и РИОСВ-София е взела решение за одобряване на доклада без наличието на достатъчно доказателства. "Напълно формално административния орган е съгласувал доклада за ОВОС при наличните непълноти и неизяснени обстоятелства относно очакваното влияние от дейността на инвестиционното предложение върху човешкото здраве и въздействието на същата върху околната среда", обясняват още от ВАС.

Решението на Върховния административен съд е окончателно.