В Перник излизат на втори протест заради водната криза, съобщава БНР.

Той е насрочен за утре, 29 ноември, и ще се проведе пред сградата на областната администрация.

Организаторите на проявата посочват, че сред основните искания на перничани е оставката на областния управител на Перник Ирена Соколова. Отново ще бъде издигнато и искане за подвеждане под наказателна отговорност на всички виновни по веригата за водния режим в областта.

Протестиращите ще настояват за прозрачност по отношение на предприетите мерки за осигуряването на питейна вода в града, спазването на въведения воден режим и осигуряването на информация за наличния воден обем на язовир "Студена".

На 9 декември ще се проведе Общото събрание на ВиК за освобождаване на управителя на водното дружество Иван Витанов.

В Перник търсят и подпочвени води за справяне с водния режим

В Перник търсят и подпочвени води за справяне с водния режим

Обсъждат се няколко варианта, увери Ирена Соколова

Припомняме, на 7 ноември беше обявено, че ще има воден режим в цяла Пернишка област. Преди това новоизбраният кмет Станислав Владимиров заяви, че причината за водния режим е некомпетентното управление на ВиК-Перник.

На 14 ноември Владимиров каза, че червени лампи за воден режим в града светели още от началото на годината.

Същевременно новият кмет Станислав Владимиров върна за преразглеждане предложения от ВиК график за воден режим.

От 18 ноември 2019 г. започна воден режим в региона. Той обхваща Перник и Батановци. Обхванати от водния режим са селата Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец. Водният режим засяга около 60 000 души.

Нарушения констатира КЕВР във ВиК-Перник

Нарушения констатира КЕВР във ВиК-Перник

Дружеството неправомерно е изпомпвало по-голям обем от язовир "Студена" за периода януари-октомври

Същият ден - 18 ноември, кметът Станислав Владимиров сезира прокуратурата. Очакванията му са прокуратурата да влезе във ВиК и да прегледа всички действия. Според него продължаващото разхищение на вода ще изчерпи и малкото останало количество от безценния ресурс.

На 20 ноември перничани щурмуваха сградата на ВиК заради водния режим. Малко по-късно беше освободен от длъжност шефа на ВиК-Перник.

След това стана ясно, че язовир "Долна Диканя" не може да се използва за Перник, защото водата е заразена със салмонела.

На 23 ноември бившият екоминистър Евдокия Манева заяви, че е необходима оставката и на областния управител Ирена Соколова, тъй като не са взети мерки навреме за справяне с водната криза.

Заради водната криза вчера местната власт поиска 200 000 л минерална вода от държавния резерв. Стана ясно и че се търсят и подпочвени води за справяне с водния режим.

Прокуратурата влиза във ВиК-Перник 

Прокуратурата влиза във ВиК-Перник 

Ако се продъжава с разхода, водният режим ще продължим до март месец