Българските пожарникари, оказали помощ в съседна Гърция за овладяването на пожарите, се прибраха в България. Групата, която се състои от 50 пожарникари и 15 единици специализирана техника и оборудване, оказа подкрепа на гръцките огнеборци за справяне с големите пожари в страната.

Те бяха посрещнати от изпълнителния директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Александър Джартов, който поздрави огнеборците за добре свършената работа и за това, че ще се приберат живи и здрави при семействата си.

Повече за работата на пожарникарите на терен разказа Калоян Дончев, ръководител на българския екип за горски пожари в Гърция. Той уточни, че към настоящия етап пожарите на остров Корфу са овладени. Свършихме си работата, за която отидохме, доволен е Дончев.

Девет дни българските пожарникари били на остров Корфу, като гасели пожарите там. Всичко, което е било необходимо на пожарникарите, е било подсигурено - настаняване и координация с местните екипи. Дончев се е чувствал спокоен, защото пожарникарите, които са били с него на терен, са били добре подготвени.

По време на престоя на пожарникарите в Корфу, възникналият пожар там, бил с много големи размери - около 3 хиляди декара, обстановката била доста сериозна, пожарът пълзял към населените места, теренът бил труден, а растителността - гъста и с много голяма денивелация. Въпреки това огнеборците овладели стихията и си свършили работата. Всички пожарникари, които били в Гърция изявили доброволно желание да отидат.

Пожарната има доста добър ресурс, посочи Калоян Дончев. А липсите в пожарната се усещат тогава, когато положението е много тежко.

Опасността от пожари в страната остава

Опасността от пожари в страната остава

Има навлязъл от Турция пожар в района на село Маточина