Над 9 000 безработни лица ще получат възможност за работа или обучение, съгласно Националния план за действие по заетостта за 2024 година, който беше приет от правителството.

Програмите, проектите и мерките в плана са предвидени да бъдат финансирани със средства от държавния бюджет за активна политика на пазара на труда, което в този случай е общо 88 милиона лева, с 15 милиона повече в сравнение с предходната година.

Прогнозира се, че изпълнението на Националния план за действие ще допринесе за намаляване на безработицата до 4% и ще повиши заетостта във възрастовата група 20-64 години до 77%. Основният приоритет на плана е насърчаването на заетостта и намаляването на безработицата, особено сред неравнопоставените групи на пазара на труда.

Трудовите възнаграждения за участниците в субсидирана заетост ще бъдат съобразени с минималната работна заплата и ще се увеличат за различни категории работници, включително младежи, ромски медиатори, психолози и мениджъри на случаи.

Освен това, през 2024 година ще бъде стартирана насърчителна мярка за наемане на безработни лица от групи в неравностойно положение на пазара на труда. Тази мярка предвижда заетост за срок до 9 месеца на 1 000 безработни и обучение на 100 души.

Регионалните програми за заетост на 28-те области също ще спомогнат за намаляване на безработицата, като ще дадат възможност за работа на 1 950 безработни. Проектът "Красива България" също ще допринесе за заетостта, като осигури работни места в областта на строителството за 300 души.

Евростат: Увеличават се безработните младежи в България

Евростат: Увеличават се безработните младежи в България

Макар и по-слабо расте и общата безработица