"Мен ме е страх, че Родопа планина вече не е българска". Това каза актьорът Васил Михайлов, изиграл реалния Петко Кирков (Каракирков, Киряков) Калоянов, по-известен като Капитан Петко войвода пред пред телевизия Bulgaria ON AIR.

"Седем пъти са сменяни имената на българо-мохамеданите. Как се живее така? И те вече са склонни да скачат срещу всеки, който ги засегне по някакъв начин. Търсят идентичността си. Чувам как дядо казва на внука си: "Ще ти купя колело, ако се запишеш в ДПС". Ние почти вече нямаме партии с чисти идеи", заяви актьорът.

Според него политиката не е работа на хората на изкуството, но истината е, че политиците трябва да идват в театъра и да сравняват прогнозите си в политиката с мечтите на артистите.

Припомняме, историческата личност Петко Кирков, по-известен като капитан Петко войвода, е български хайдушки войвода и революционер, посветил живота си на освобождението на беломорските българи и обединението им с България. Капитан Петко войвода е защитник на Родопите, борил се за свободата на потиснатите в Османска Турция, според исторически бележки.

Актьорът Васил Михайлов смята, че сега в България има два много големи проблема. Единият е въпросът за земята ни, която я изкупуват с подставени лица и циганите, които вече ги правят мюсюлмани.

На въпрос как е станал такъв родолюбец, Михайлов разказа, че баща му е бежанец от Гръцко, фамилията му всъщност е Чинаров.

"Баща ми и една моя леля остават в Стара Загора още през 1913-та година. Там са си построили къщи. След това той се жени, жена му почива, има двама сина, след това се жени за новозагорка, - моята майка", разказа актьорът.

"Двамата ми братя умряха в казармата през две години - 1946 и 1948 година. Буйни бяха, единият отива да се къпе в Марица, скача от високо и се забива долу в пясъка. Живя няколко месеца парализиран и почина. Другият ни казаха, че се е самоубил, но той е ударен в корема. Заклевахме се с един приятел да открием кой го е самоубил, но не ми стигна един живот да го намеря", разкри актьорът.

"Европа не може да се справи с бежанската криза. Тя в момента е осиротяла, няма войска, България няма войска - такава, каквато би могла да върши работа". Това заяви актьорът Васил Михайлов, когото мнозина припознават с ролята му на капитан Петко войвода от телевизионния сериал.

"Струва ми се, че политическата конюнктура повече раздрънква оръжията. Лошото е, че на религиозна почва нещата са непоправими", каза актьорът.

Той направи много фина разлика между бежанците, които според международното хуманитарно право са хора, бягащи от военон конфликт в съседна страна и бегълците - хора, които търсят по-лесен начин на живот в чужбина. "Разбирам, когато са бежанци, но когато са бегълци никак не го приемам", допълни Михайлов, като посочи, че е склонен винаги да уважи политическите бежанци.

"Хора, които бягат от някъде поради това, че не могат да се реализират, бедно живеят или са свикнали да воюват, за да печелят, не мога да ги приема така", категоричен е той.

Даваме малко, но с голямо желание, увери Борисов хуманитарния форум в Истанбул

Даваме малко, но с голямо желание, увери Борисов хуманитарния форум в Истанбул

Само пари да се дават не е решение, категоричен премиерът

Припомняме, днес в Истанбул се провежда Среща на Върха за хуманитарната помощ под егидата на ООН.