Поставеният под №1 на турнира в Ротердам от сериите АТР 500 с награден фонд 1,85 милиона евро Марин Чилич постигна трудна победа над 42-ия в света Беноа Пер в три сета 5:7, 6:3, 6:2.

Французинът успя да вземе първия сет и да постави в затруднена ситуация хърватския си съперник. Във втория сет световният № 7 стабилизира играта си и с решителен пробив за 5:3 изравни резултата.

Третия сет започна много драматично. Чилич направи пробив и поведе с 3:2. Последна маратонски гейм, в който водачът в схемата отрази 6 точки за пробив и в крайна сметка спечели подаването си. Това прекърши Пер и той предаде мача.

Ето в колко часа Григор Димитров излиза срещу Миша Зверев в Ротердам утре

Ето в колко часа Григор Димитров излиза срещу Миша Зверев в Ротердам утре

Мачът е трети от програмата

Сънародникът на Чилич Борна Чорич надви руснака Карен Хачанов със 7:6 (6), 7:6 (10). 61-ият в световната ранглиста преодоля изключително трудно своя опонент, който е с 13 места по-високо.

След като първият сет приключи с победа за хърватина с 8:6 точки в тайбрека, във втория Чорич губеше с 2:5 гейма, когато поиска медицински таймаут. Паузата подейства благотворно на хърватина, който вкара сета в тайбрек. Двамата 20-годишни тенисисти си разменяха точки до 10:10, когато Чорич успя да спечели две поредни и да се класира за втория кръг в Ротердам.

Защитаващият титлата си Мартин Клижан (Словакия) се класира за втория кръг след като се наложи над испанеца Фернандо Вердаско с 6:4, 0:6, 6:1 за 96 минути. Словакът пропиля ранен аванс от 4:1, но успя да реализира нов пробив в десетия гейм, с който спечели първия сет. Във втората част Вердаско тотално доминираше, а ролите се размениха в решаващата трета част, в която Клижан дръпна с 5:0 и все пак спечели. За място на четвъртфиналите шампионът от миналата година ще се изправи срещу германеца Филип Колшрайбер, който елиминира осмия в схемата Люка Пуй (Франция) със 7:5, 6:2.

Партньорът на Григор Димитров на двойки отпадна в Ротердам

Партньорът на Григор Димитров на двойки отпадна в Ротердам

Отказалият се в София Филип Колшрейбер елиминира Лука Пуй

Французинът Жо-Вилфрид Цонга също продължава напред след като надви гърка Стефанос Циципас, 205-и в класацията на АТP, с 2:0 сета /6:4, 7:6/. Финалистът от 2011 година преодоля ранен пробив пасив и навакса изоставане от 0:2 по пътя си към успеха в първия сет. Във втората част той поведе с 3:0, а при 5:3 сервираше за мача, но беше пробит. Така се стигна до тайбрек, в който шестият в схемата Цонга показа по-големия си опит срещу 18-годишния си съперник и спечели със 7:2 точки.

Следващият му съперник е Жил Мюлер от Люксембург. Мюлер наниза 14 аса и не допусна пробив при победата с 6:3, 6:2 над участващия с "уайлд кард" представител на домакините Талон Грийкспоор.