7 израелски туристи от групата, станала обект на терористична атака на Летище Бургас в сряда следобед, са пожелали да останат в България за почивката си, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

„Към момента няма заявки за отказ от почивка в България", заяви още министърът след срещи с чиждестранни туристи в Бургас и региона в четвъртък сутринта, съобщава e-burgas.com.

Делян Добрев се е срещнал и е разговарял с туристите в хотела, в който са настанени, и те са му казали, че въпреки неприятния инцидент, са готови да останат в България.

„Българската страна им оказва съдействие, например - да си получат багажите", увери Делян Добрев.

Друга група израелски туристи, която заминава от България в четвъртък, защото й е изтекла почивката, е споделила с министъра, че са туристите са останали доволни от прекарването си в България и са готови догодина пак да се върнат.

В хотелите в Бургаска област са взети засилени мерки за сигурност и охрана.

Министърът на икономиката Делян Добрев се срещна и с представители на туроператорски фирми, които оперират в България в сградата на администрацията на „Слънчев бряг АД" в курортния комплекс Слънчев бряг.

„Около 1000 израелски туристи има в момента в България на почивка", каза министър Делян Добрев, който планира да обиколи и Северното Черноморие за срещи с туристи и туроператори.

По-рано председателят на Управителния съвет на сдружението „Съюз на собствениците"-Слънчев бряг Елена Иванова сочи, че през последните две години туристопотъкът от Израел непрекъснато расте.
Тази година резервациите на израелски туристи са близо 10 на сто повече в сравнение с миналогодишните.

Искрено се надявам кървавият инцидент на Летището в Бургас да не се отрази на записванията за догодина. Всичко показва, че този акт не е насочен срещу туризма ни, а конкретно срещу израелските граждани, които по принцип са застрашени във всяка точка на света, коментира Иванова.

По думите й до сега България е била спокоен оазис за израелските туристи и това се доказва от непрекъснато растящия им брой през последните години.
Като се има предвид обаче, че рискът за тях съществува навсякъде по света, не би следвало да мислим за отказ от желанието им да пътуват отново до България, тъй като никоя държава не е застрахована срещу такива чудовищни действия, изтъква Иванова.

По думите й израелците са от малкото гости на страната, които оставят кеш на място. Защото другите ни гости са предимно с предплатени пакети, които не налагат да харчат допълнително пари по време на ваканциите си, уточнява Елена Иванова.
В същото време израелците отсядат само в 4 и 5 звездни хотелски бази. Те идват основно с цел хазартен туризъм и много рядко на ваканция, казва още Иванова.

По думите й от Съюза на собствениците винаги са апелирали към по-сериозно полицейско присъствие и по-голям числен състав на полицията.

Припомняме, голям брой израелски туристи пристигат всеки ден по Черноморието ни. Евентуален техен, а и на други туристи, отлив би засегнал сериозно туристическия летен сезон.

Изпълнителният директор на "Слънчев бряг АД" Златко Димитров заяви, пред e-burgas.com, че 20 хотела в курорта са работили с израелски туристи. По думите му не се усеща паника сред летуващите у нас израелски граждани.