Терористичната атака в сряда държи израелците далеч от Бургас, пише още Haaretz. Според медията тази седмица е важна за определянето дали курортът ще остане популярен сред израелците това лято.

Преди атаката се очакваше около 40 000 израелци да отидат на почивка в курортите по Черно море.

Терористична атака в Бургас ще означава тотално спиране на нови резервации до това място, като вече резервираните почивки ще бъдат променяни за други дестинации, твърди Сион Мадмон - главен изпълнителен директор на онлайн туристическа агенция TraveList. Той съобщава, че преди атаката уебсайтът му правел по 40 резервации на ден за Бургас. След новината, резервациите за района секнали.

Издирват двама, свързани с атентата в Бургас
Още..

Мадмон посочи, че 70% до 80% от клиентите му, които вече са резервирали полети до Бургас, са се свързали с уебсайта, за да поискат отмяна на резервациите си или да ги променят за други дестинации. Новите резервации за ваканционните пакети като цяло също са намалели с около 15%, каза още той.

Израелски чартърни авиокомпании, съобщиха, че има "малко" анулирани полети до средиземноморски и европейски дестинации, и че няма авиокомпании, които да летят до Бургас в момента.

Висш служител в Arkia Airlines заяви, че за зачестили обажданията на клиенти в авиокомпанията, за да питат дали ще им бъдат възстановени парите, ако отменят резервацията. "Те също така се интересуват от мерките за сигурност в различни дестинации", каза той.

Йехуда Зафрани от туристическа агенция „Офир турс" заяви от своя страна, че най-много са отмените скорошни пътувания. "Имахме 400 - 500 души, които бяха планирали да пътуват до Бургас скоро, и поискаха да анулират резервациите или да ги сменят с алтернативна дестинация. Повечето резервации са били с променена дестинация и само няколко десетки са отменените", каза той.

Друг източник на туристическата индустрия твърди, че следващата седмица ще бъде решаваща при определянето дали Бургас има бъдеще като израелската туристическа дестинация това лято.

Ронен Карасо - вицепрезидент в туристическа агенция Issta посочва, че около 1000 до 2000 души са променили за друга дестинация резервациите си до Бургас.
"Четвъртък беше лош ден. 60 процента от тези, които трябваше да отидат в Бургас в дните след атаката, помолиха да променят своите дестинации", посочи Карасо.

90 туристически агенции са съобщили, че повечето от клиентите им, които имали намерение да пътуват до Бургас, по-често са избрали да променят дестинациите си, отколкото да го отменят. Най-често се избират пътувания до Гърция или Испания.