Атмосферата в Бургас е спокойна, тя беше такава и вчера. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в пряко включване от Бургас в ефира на bTV.

Той припомни, че вчера е посетил израелските туристи в Слънчев бряг и сподели, че те са по-спокойни от нас самите, тъй като са свикнали с такъв терор, докато за нас това е нещо ново.
"Те не се страхуват и няма да променят начина си на живот, защото основната цел на терористите е да всее страх", посочи още министърът. Попитан колко от общо 150-те израелци, пристигнали у нас с полет от Тел Авив преди атентата, са останали в България след инцидента, министърът на туризма съобщи: „Около една трета от хората, които не бяха ранени в инцидента, решиха да останат в курорта. Те се чувстват спокойни".

„Това, което направихме за тях е да говорим с хотелиерите и туроператорите и с министър Десислава Атанасова, за да осигурим психолози. Защото въпреки, че те са съвсем спокойни практиката показва, че 24 часа след такъв инцидент някои от тях може да се притесни, може да му прилошее", каза министър Добрев и допълни, че целият персонал на хотелите ги обгрижва по най-добрия възможен начин.

Министърът посочи, че след атанта не се очаква особен спад на приходите от туризъм. Той категорично отрече появилата се информация за очакван 15-20% спад в туризма и уточни, че става дума за отлив само за Израел. Той даде за пример един от хотелите в Сънчев бряг, където след атентата са били отказани 20 стаи за по 3-4 нощувки. Те веднага бяха заети от други туристи от Русия, Полша, посочи Делян Добрев и подчерта: Като цяло се надяваме, че това няма да се отрази неблагоприятно.
Засилена е охраната по всички хотели и особено в тези, които има израелски туристи, съобщи още министърът на икономиката.