Министърът на правосъдието на Кипър Лукас Лука съобщи, че арестуваният в Кипър чужденец е имал подобно поведение на терориста-самоубиец, който взриви автобуса с израелски туристи в българския град Бургас, съобщава кипърската държавна телевизия, цитирана от РИА Новости.

В понеделник кипърският съд взе решение за удължаване задържането под стража до 27 юли на мъж, който бе арестуван по-рано този месец във връзка с планиране на нападения срещу израелски туристи.

"Някои аспекти от поведението му бяха подобни на тези на терориста, осъществил нападението в България", каза министърът на правосъдието за задържания.

По информация на кипърски агенции арестуваният е гражданин на Швеция с ливански произход и поддържа връзки с ливанската шиитска групировка „Хизбула".

Съобщава се, че при задържането му у него е открит списък с места, където често отсядат израелски туристи, които са на почивка в Кипър. Информацията не бе потвърдена от властите, които съобщават само, че задържаният е на 24 години и срещу него има 10 повдигнати обвинения.

В неделя премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви в интервю за „Фокс Нюз", че действията на задържания в Кипър са били сходни с тези на атентатора-самоубиец в Бургас.

Припомняме, миналата сряда при атентата на Летище Бургас загинаха петима израелски туристи и българският шофьор на взривения от терорист-самоубиец автобус.