Президентът на САЩ Джо Байдън подписа меморандум, провъзгласяващ борбата с корупцията в света като една от ключовите задачи в областта на националната сигурност на страната, съобщава Белият дом.

"С този меморандум президентът на САЩ официално установява борбата с корупцията като ключова задача на националната сигурност на САЩ. Президентът декларира своята ангажираност с тази борба по време на предизборната кампании", коментира длъжностно лице на брифинг.

Foreign Policy: Байдън започва борба с корупцията в световен мащаб

Foreign Policy: Байдън започва борба с корупцията в световен мащаб

Заедно със съюзниците - мерки срещу корупцията и клептокрацията ...

Антикорупционната борба е част от по-широк ход към нова "външна политика за средната класа". Стратегията, разработена отчасти от съветника по национална сигурност на Байдън Джейк Съливан, подчертава как външната политика и вътрешната политика могат да бъдат интегрирани в нова средна точка между традиционните консервативни и либерални подходи към глобалните дела, пише ЕнБиСи.

Външната политика за средната класа има за цел да гарантира, че глобализацията, търговията, правата на човека и военната мощ могат да бъдат впрегнати в полза на работещите американци, не само за милиардери и мултинационални корпорации, но и поради абстрактни идеологически причини.

Основните части на директивата ще бъдат фокусирани върху финансовите престъпления, включително стъпки за модернизиране на съществуващите закони за борба с корупцията, за да се противопоставят на криптовалутите и киберпрестъпността

"Ние разглеждаме криптовалутите като средство за незаконно финансиране, но в никакъв случай тези нови стъпки не се ограничават до нови технологии". Длъжностното лице също така заяви, че усилията ще включват актуализации на Закона за банковата тайна, който в момента е основният инструмент за налагане на прозрачност при движението на парите през финансовите институции.

"Политико": САЩ удрят със санкции високопоставени българи за корупция. ЕС не прави нищо

"Политико": САЩ удрят със санкции високопоставени българи за корупция. ЕС не прави нищо

ЕС не може да контролира собствения си двор

В изявлението си Белият дом допълва, че "корупцията разяжда общественото доверие; подкопава ефективното управление; изкривява пазарите и справедливия достъп до услуги; подбива усилията за развитие; допринася за националната нестабилност, екстремизъм и миграция; и предоставя на авторитарните лидери средство за подкопаване на демокрациите по света. Когато лидерите крадат от гражданите на своите нации или олигарсите нарушават върховенството на закона, икономическият растеж се забавя, неравенството се разширява и доверието в правителството пада."

"Само във финансово отношение разходите за корупция са потресаващи. Изчислено е, че актовете на корупция са между 2 и 5 процента от световния брутен вътрешен продукт. Въпреки че подобни разходи не се разпределят равномерно в световен мащаб, злоупотребата с власт с цел лична изгода, присвояването на публични активи, подкупите и други форми на корупция засягат всяка държава и общност. Приходите от тези действия преминават националните граници и могат да повлияят на икономики и политически системи далеч от техния произход. Анонимните компании, непрозрачните финансови системи и професионалните доставчици на услуги позволяват движението и прането на незаконно богатство, включително в Съединените щати и други демокрации, базирани на върховенството на закона", пише Белият дом.

"Корупцията заплашва националната сигурност на САЩ, икономическата справедливост, глобалните усилия за борба с бедността и развитието и самата демокрация. Но чрез ефективно предотвратяване и противодействие на корупцията и демонстриране на предимствата на прозрачното и отчетно управление, ние можем да осигурим критично предимство за САЩ и други демокрации".

"Издавайки този меморандум за проучване на националната сигурност, установявам борбата с корупцията като основен интерес на националната сигурност на Съединените щати. Моята администрация ще ръководи усилията за насърчаване на доброто управление; да донесе прозрачност на Съединените щати и глобалните финансови системи; предотвратяване и борба с корупцията у нас и в чужбина; и все по-трудно за корумпираните актьори да защитят своите дейности".

Правителството на САЩ е инструктирано да прегледа и представи доклад на президента, препоръки в рамките на 200 дни за това как правителството и неговите партньори могат да укрепят, да координира стъпките за засилване на борбата с корупцията.

Брюксел настоява за окончателни присъди за корупция по високите етажи на властта

Брюксел настоява за окончателни присъди за корупция по високите етажи на властта

България трябвало да завърши прилагането на препоръките на ЕК

По-рано САЩ наложиха санкции на бившия президент и премиер на Албания за корупция. САЩ санкционираха по закона "Магнитски" и трима българи. При посещение в Украйна държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън поиска повече реформи и борба с корупцията. Наложиха санкции срещу украинския олигарх Игор Коломойски "за значителна корупция".

По-рано американски сенатори призоваха България да зачита демократичните ценности и върховенството на закона, докато страната се подготвяше за национални избори, "постоянната корупция, намаляващата свобода на медиите, политизирането на съдебната система и други заплахи за върховенството на закона създават сериозни предизвикателства пред двустранните отношения между САЩ и България", написаха те в изявление от 4 март - ден преди официалната кампания за българските парламентарни избори.

Washington Post написа в началото на април за изборите в България, че всичко е свързано с корупцията

Липсва политическа воля за справяне с корупцията в България, коментира в края на януари юридическия съветник на посолството на САЩ в България Джесика Ким.

В края на 2020 г. контролен орган за борба с корупцията класира Русия, България и Унгария сред 19 водещи световни износители, които правят малко или дори нищо, за да наложат правила, предназначени да забранят на компаниите да плащат подкупи на чужди пазари.

През септември 2020 г., Джеймс Пардю, бивш посланик на САЩ в България (2002-2005) обясни, че България има повърхностен образ на демократична нация, но в действителност нейната политическа и съдебна структура е изгнила в основата си, а тогавашното правителство е неспособно да се справи с разрастващата се корупция.

Херо Мустафа: Не е моя работа да искам оставки

Херо Мустафа: Не е моя работа да искам оставки

Фразата "никой не е над закона" се отнася за всички, поясни посланикът на САЩ