Германският външен министър Гидо Вестервеле заяви, че спорът в ООН относно приемането на резолюция срещу Сирия е вреден за хората. Той настоя за решителни действия на фона на руските колебания по въпроса.

Вестервеле призова всички негови колеги да намерят общ език при приемането на резолюция срещу Сирия.

Всички тези, които още се колебаят, трябва да разберат, че тяхното колебание няма още много дълго време да се понася от хората, които страдат от насилието и репресиите", каза Вестервеле, очевидно сочещ позицията на Русия.

Международната общност трябва да преговаря. Трябва да се намери общ език", допълни външният министър, цитиран от "Дайли стар".

В последната проекторезолюция не се заявява изрично, че сирийският президент Башар Асад трябва да напусне властта или да се споменава за военно ембарго или санкции.

По думите на Вестерсвеле международната общност трябва осъзнае, че „този режим не може да продължава с тези репресии и че президентът Асад трябва да позволи промяна във властта, чрез мирен преход".

Вестервеле изрази позицията си за Сирия преди да започне Мюнхенската конференция по сигурност. В конференцията ще вземат участие държавни глави, външни министри, експерти от полицията от цял свят. На тазгодишната конференция ще бъде обсъдена тема за нарастващата роля на Азия в политиката за сигурност. Хилари Клинтън ще участва на срещата. Тя ще произнесе реч в събота.