Египетски официални лица са отправили множество искания към САЩ в преговорите с Израел за Газа, включително относно финансиране и оборудване за подсигуряване на границата при евентуално нахлуване в "Рафах", пише "Политико", цитирайки петима служители от Египет, САЩ и Израел.

През последните месеци Кайро поиска от САЩ да обмислят помощ за предоставянето на допълнителни траншове от финансиране и ново военно оборудване - като системи за сигурност и радарни системи - за подсигуряване на границата с Газа в подготовка за израелска сухопътна инвазия в Рафах, казаха петимата служители, всички от които получили анонимност, за да говорят за чувствителни дискусии.

Египетските искания идват в момент, когато американски служители се опитват да изградят план с колегите си в Катар, Египет и Израел, който в крайна сметка да доведе до пауза в битките и да позволи освобождаването на всички останали заложници, държани от "Хамас" в Газа.

Египетски и американски служители все повече вярват, че инвазията в Рафах в крайна сметка ще се случи.

Египетските власти се противопоставиха твърдо на тази идея, заявявайки, че инвазията неизбежно ще принуди стотици хиляди жители на Газа да избягат на юг към границата, където вероятно ще се опитат да преминат. Длъжностните лица са особено разтревожени от преминаването на бойци на "Хамас" в Синай - регион, който от години е приютявал екстремисти, които са извършили множество смъртоносни терористични атаки.

САЩ настояват Израел да се въздържа от военна операция в Рафах

САЩ настояват Израел да се въздържа от военна операция в Рафах

Срещата им в САЩ се проведе, след като стана ясно, че пътуването на делегацията на Израел за обсъждане на опасенията на Вашингтон е било отменено

Допълнителното финансиране и оборудването, поискани от Египет, ще помогнат на военните му сили да се справят с потенциален приток на жители на Газа на границата, казаха официални лица. Но египетските петиции - макар и типични, особено в разгара на интензивни международни преговори - добавиха допълнителен слой сложност към преговорите и ги забавиха, казаха двама американски служители.

"За да може Израел да продължи напред с нахлуването в Рафах, ние наистина се нуждаем от одобрението на Египет", каза израелският служител. "Те се тревожат за тяхната граница. Те не искат да настанят всички жители на Газа в Рафах.

Египетското външно министерство отказа коментар. Държавният департамент на САЩ също отказа коментар.

Трети американски служител каза, че администрацията е ускорила разговорите с египтяните през последните седмици на фона на нарастващата загриженост за нейната граница, добавяйки, че Вашингтон също иска да затвори всички потенциални маршрути за контрабанда за "Хамас".

ООН: Расте международният консенсус за спиране на Израел в Газа

ООН: Расте международният консенсус за спиране на Израел в Газа

Нападение срещу Рафах би причинило хуманитарна катастрофа

Около 1,5 милиона души са избягали в Рафах от други части на Газа, за да избягат от войната. Те нямат къде другаде да отидат освен граничния регион, твърдят египтяните, тъй като Израел до голяма степен им е попречил да се движат на север.

Възможно е Кайро в крайна сметка да получи помощ от другаде - потенциално от арабски държави. По-рано този месец американски служители се готвеха да представят на Израел план за подпомагане на охраната на границата вместо нахлуване в Рафах.

През последните години САЩ удържаха стотици милиони долари за Кайро заради неспазването на правата на човека в Египет. През септември САЩ одобри 235 милиона долара помощ за Египет , но задържа допълнителни 85 милиона долара по същата причина. Египет поиска от САЩ да преосмислят позицията си и да обмислят предоставянето на допълнителни средства, които според тях са им необходими за справяне с последиците от инвазията в Рафах.

САЩ не желаят да осигурят някои оръжия на Израел

САЩ не желаят да осигурят някои оръжия на Израел

Това каза генерал Чарлз Куинтън Браун на събитие, организирано от Defense Writers Group