Европа не трябва да се притеснява от интереса на САЩ да се фокусира върху Азия и трябва да засили грижат за собствения си заден двор във военно отношение.

Това заяви военният министър на Германия Томас де Мезиер по време на откриване на Мюнхенската конференция по сигурността, цитиран от „Франс прес".

Европейците не трябва да гледат със страх на това, че стратегията на американците се преориентира. Има причина, за да бъдем спокойни и уверени", каза той.

По думите му след като Вашингтон е отправил поглед на изток „Европа трябва да бъде в състояние да поеме отговорност, включително военна отговорност за себе си и за сигурността".

"Европа все повече ще трябва да се грижи за собствената си сигурност", изтъкна Мезиер.

През ноември 2011 година американският президент Барак Обама обяви в реч в Австралия, че страната му стратегически ще се насочи към Тихия океан.

Миналият месец от САЩ обявиха, че планират да изтеглят две от четирите си военни бригади в Европа през 2014 година.

В Европа има около 81,000 американски войници, според доклад на Пентагона, публикуван през септември 2011 година. Половината от американските войници са разположени в Германия.

Според Мезиер „няма причина за оплакване" относно изтеглянето им.

Европа и Германия ще продължат да бъдат най-важната военна локация за американските войници извън тяхната страна", допълни той.