Властите в Испания и Италия засега не възнамеряват да поискат финансова помощ от ЕС, предаде Итар-Тасс.

Това заявиха в Мадрид италианският премиер Марио Монти и неговият испански колега Мариано Рахой като изразиха удовлетворение от създадените възможности да бъде поискана такава помощ.

Монти участва в испано-италианската среща.

Безработицата в Испания е нараснала до 25% през третата четвърт на годината, като предишните три месеца тя е била 24.6%, според данните на Евростат.

Безработицата сред младежите ( 16-24 години) е достигнала до 52%.

Данните се потвърждават от тези на статистическата агенция на ЕС (Евростат), която обяви, че безработните в Еврозоната са станали 18.2 милиона.

БиБиСи подчертава, че в рамките на пет години безработицата в Испания е нараснала от 8% до 25%. В части на южна Испания всеки един на трима души е без работа.

Каталуния вече обяви, че на предстоящите регионални избори през ноември ще проведе и референдум за отделяне от Мадрид.

Помощ в размер на милиарди евро от правителството поискаха Андалусия, Валенсия, Мурсия, Кастиля Ла Манча, Канарските острови и Каталуния.

Партията на испанския премиер Мариано Рахой триумфира в Галисия, но се изправи пред призрака на сепаратизма в Страната на баските.

В Страната на баските сепаратистите ще имат мнозинство в местния парламента, трети са социалистите, а формацията на Рахой е на последно място.