Израел продължи своята въздушна и наземна бомбардировка по ивицата Газа в петък, убивайки десетки палестинци, докато боевете бушуват около главната болница Ал Шифа в град Газа, съобщиха палестински официални лица и израелската армия, цитирани от "Ройтерс".

Палестинските здравни служители съобщиха, че два израелски удара срещу предградието Ал-Шеджая в източния град Газа са убили 17 души, докато израелски въздушен удар по къща в бежанския лагер Ал-Магази в централната част на Ивицата Газа е убил осем души.

Управляваната от "Хамас" правителствена медийна служба в Газа каза, че най-малко 10 полицаи, натоварени с осигуряването на помощ за разселените в Северна Газа, са сред убитите в Ал-Шеджая.

Израелската армия каза, че нейните сили продължават операциите около комплекса Ал Шифа в град Газа, "като същевременно намаляват щетите върху цивилни, пациенти, медицински екипи и медицинско оборудване", добавяйки, че през изминалия ден са убили редица въоръжени мъже и са локализирали оръжия и военна инфраструктура.

Сраженията около болница Ал-Шифа продължават

Сраженията около болница Ал-Шифа продължават

Палестински бойци са атакували израелските сили с ракети и минометен огън

Ал Шифа, най-голямата болница в Ивицата Газа преди войната, беше едно от малкото здравни заведения, дори частично работещи в Северна Газа преди последните битки. В него също бяха подслонени разселени цивилни.

В изявлението на Израел се казва, че силите му са извършили нападения в централните и южните райони, включително Хан Юнис и Ал-Карара, където войските са разменили огън с палестински въоръжени лица, преди да ги убият и да открият оръжия и ракети.

Въоръженото крило на "Хамас" каза, че техните бойци са атакували израелските сили близо до болница Насър в Хан Юнис, една от двете болници в града, блокирани от израелски войници в продължение на няколко дни.

В най-южната част на ивицата Израел продължи бомбардировките си в Рафах, последното убежище на палестинците, където над половината от 2,3-милионното население на Газа се укрива. Въздушен удар по къща уби 12 палестинци късно в четвъртък.

32 490 палестинци са убити в Газа от 7 октомври, съобщи Здравното министерство

32 490 палестинци са убити в Газа от 7 октомври, съобщи Здравното министерство

През последните 24 часа има данни за 76 убити и 102 ранени палестинци, съобщи министерството

Повече от 32 000 палестинци са били убити при военната офанзива на Израел в ивицата Газа от 7 октомври, като 71 са убити през последните 24 часа, според здравните власти на територията.

Смята се, че още хиляди мъртви са погребани под развалините и повече от 80% от жителите на Газа са разселени, много от които са изложени на риск от глад.

Войната избухна, след като бойци на "Хамас" пробиха през границата и нападнаха общности в Южен Израел на 7 октомври, убивайки 1200 души и отвличайки 253 заложници, според израелските данни.

В четвъртък Световният съд единодушно нареди на Израел да предприеме всички необходими и ефективни действия, за да осигури основни хранителни доставки на населението на Газа и да спре разпространението на глада.

"Морално безобразие": ООН се възмути от блокирането на 7000 камиона с помощи за Газа

"Морално безобразие": ООН се възмути от блокирането на 7000 камиона с помощи за Газа

Гутериш посети ГКПП "Рафах" от страната на Египет

"Подновената обвързваща заповед от Международния съд вчера е ярко напомняне, че катастрофалната хуманитарна ситуация в ивицата Газа е дело на човека и се влошава. Въпреки това все още може да бъде преодоляна", Филип Лазарини, ръководител на ООН Палестинската агенция за бежанците UNRWA, каза на X.

"Това означава, че Израел трябва да отмени решението си и да позволи на UNRWA да достигне до Северна Газа с конвои с храни и хранителни продукти ежедневно и да отвори допълнителни сухопътни пунктове", добави той.

По-рано тази седмица UNRWA заяви, че Израел му е казал, че повече няма да одобрява хранителните му конвои за Северна Газа. Четири такива искания бяха отхвърлени от 21 март, добави той.

Международният съд нареди на Израел да вземе мерки срещу глада в Газа

Международният съд нареди на Израел да вземе мерки срещу глада в Газа

Съдиите отчитат, че палестинците са изправени пред влошаващи се условия на живот