Като цяло картината е доста мрачна.

Това заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел на Световния икономически форум в Давос, цитирана от "Гардиън".

В началото на речта си тя говори за стабилното коалиционно правителство в Германия след трудното начало и че сега всички работят добре.

Меркел посочи два сериозни проблема: заплахата от кибершпионаж и безпокойството около международната система като цяло, което е принудило Международния валутен фонд да промени прогнозата си за икономическия растеж.

Като цяло картината е доста мрачна. Но много хора са готови да укрепят световния ред, подчерта тя.

Снимка 402035

Източник: ЕПА

Десетилетие след финансовата криза вие можете да видите отражението от краха на банките, отбеляза Ангела Меркел.

Но според лидера на Германия има и основания за оптимизъм. Едно от тях е намаляването на крайната бедност. Тя е доволна от приемането на целите за устойчиво развитие и е уверена, че ще успеят да премахнат екстремната политика. Канцлерът посочи и споразуменията в областта на миграцията.

Меркел изтъкна, че лидерите трябва да вземат под внимание националните си интереси, но също да запомнят, че и другите народи имат национални интереси. Според нея може да се създаде ситуация, при която всички печелят.

Меркел смята, че въпросът за посоката на развитие разделя света. Тя е на мнение, че "световната архитектура ще работи само ако всички от нас са склонни и готови на компромис".

Снимка 402033

Източник: ЕПА

Ангела Меркел коментира и изкуствения интелект. Нуждаем се от споразумения за "етични принципи" за изкуствения интелект и биоетиката, смята германският лидер.

Меркел защити глобализацията в Давос. По думите й изградените след Втората световна война институции трябва да бъдат взети на сериозно, защото те са изградени от хора с опит и от хора, които са знаели какво правят.

По отношение на климатичните промени Меркел е убедена, че това е важен проблем и че световните лидери са отговорни да го разрешат.

Канцлерът посочи три основни предизвикателства пред Германия: енергиен преход, ускоряване на процеса по дигитализация и демографските промени.

Снимка 402032

Източник: ЕПА

Тя отбеляза, че Германия ще работи за прекратяване използването на въглища, но все още страната се нуждае от тях. Берлин също планира да сложи край на ядрената индустрия до 2020 г.

"Ние ще продължим да получаваме руски природен газ и други източници. Ако изоставим въглищата, ако изоставим ядрената енергетика, ние ще се нуждаем от повече природен газ, енергията трябва да бъде достъпна", каза тя.

Меркел не пропусна и мигрантската криза, която разклати Европа преди няколко години.

Германските демографски промени означават, че сега ние имаме имигрантска политика за квалифицирана работна ръка, припомни тя и добави: Трябва да управляваме миграцията по-добре, но през последните години ние направихме големи промени.

Тя също призова делегатите да гледат на Африка като континент на надеждата и възможностите.

За Брекзит канцлерът на Германия коментира, че работи за добре организиран Брекзит.

Снимка 402031

Източник: ЕПА

"Трябва да приемем шока", че Великобритания иска да напусне ЕС, призова тя. Според нея ЕС иска да има добро бъдещо партньорство с Обединеното кралство. Тя смята, че ключови сфери като отбраната на Германия са "абсолютно зависими" от партньорството с Обединеното кралство.

Накрая на речта си Меркел се закани, че ще продължи да защитава световния ред от атаки.

Съществуващият световен ред не трябва да бъде разрушаван. Имаме популистки предизвикателства, трябва да им се противопоставим. Силно подкрепям многостранния ред, не свършва само с ЕС, а с този, който дава добри отговори на утрешните предизвикателства, заключи тя.