Кубинският дисидент Гилермо Фариняс беше отличен с престижната международна награда за свобода на мисълта на името на Андрей Сахаров, съобщи Евронюз.

48-годишният Фариняс, известен като "Ел Коко" е служил като войник в Ангола, след което е бил профсъюзен лидер. През 1995г. Фариняс попада в затвора, след като изкарва на светло корупционни практики в кубинска болница.

През 2006г. Фариняс започна гладна стачка срещу цензурата на Интернет в Куба. Той прекрати протеста си през есента на същата година заради сериозни здравословни проблеми.

През тази година той отново гладува за 134 дни в знак на протест срещу лошите здравословни условия в кубинските затвори.

Заради усилията си в борбата с тоталитарния режим, дисидентът е лауреат на множество международни награди, сред които наградата за кибер свобода на "Репортери без граници" и Ваймарската награда за защита на човешките права.

Кубинските власти смятат Фариняс за "платен агент на САЩ" и "проводник на американските интереси". Според тях, проблемите му със закона са резултат от отношенията му с колежка, а не от политическата му активност.

Защитата на човешките права в комунистическата страна ще донесе на Гилермо Фариняс и парична премия в размер на 50 хил. евро.

Фаринас е третият кубинец, който получава тази награда след Освалдо Пая през 2002 г. и „Дамите в бяло” – група жени, чиито съпрузи са затворени в Куба, през 2005 г.