Директорът на Международния валутен фонд (МВФ), Кристин Лагард заяви, че световните финансови пазари са подценили последиците от британския референдум за членство в Европейския съюз, но паниката в икономиката не се е случила, съобщи ТАСС.

Лагард говори на форум, организиран от  Research Aspen Institute в американския щат Колорадо.

Пазарите в голяма степен са подценили резултата от референдума. Пазарите не изпаднаха в паника, централните банки си свършиха работата. Имаше мащабно движение на пазара, паундът падна с 10%, но се повиши по-късни - каза Кристин Лагард.

Според нея, "някои хора са загубили много пари, а други - са придобили много пари, както често се случва, когато има мащабна нестабилност, но не е имало паника."

Лагард също заяви, че централните банки в света са готови да "осигурят достатъчна ликвидност на пазарите."

По-рано Кристин Лагард призова британските власти да предприемат мерки, за да се осигури плавен преход към новите икономически отношения между Острова и Европейския съюз след референдума.

Паундът пък загуби нови 3% при тазсутрешната търговия на азиатските борси.

За понеделник са насрочени преговори в Берлин на германския канцлер Ангела Меркел с френския президент Франсоа Оланд и италианския премиер Матео Ренци, съобщава Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че Оланд и Меркел са изгладили позиции как трябва да се действа при изхода на Великобритания от ЕС.