Общо шест станаха починалите от птичи грип в Индонезия от юли насам и местното правителство нареди да се раздадат около половин милион таблетки срещу опасната болест, предаде Си Ен Ен, позовавайки се на съобщение на здравното министерство.

Шестима души починаха, а други 10 са с потвърдена диагноза на птичи грип, въпреки че при някои от тях не са били наблюдавани типични за вируса симптоми, заяви Ниоман Кандун, генерален директор на отдела, отговарящ за заразни болести в здравното министерство в Индонезия.

По думите на Кандун в болници на територията на цялата страна са приети 34 души със симптоми на птичи грип.

Индонезийският здравен министър Супари обяви, че до утре ще бъдат предоставени 200 000 “тамифлу” таблетки срещу коварната болест, а до петък бройката ще се увеличи с още 200 000.

По думите на Супари това ще е доказателство, че правителството "държи нещата под контрол", защото така 40 000 пациенти (един човек трябва да вземе 10 таблетки) ще получат необходимата медицинска помощ.

Припомняме, че до момента “тамифлу” е единственото ефективно лекарство срещу птичи грип, разпространяван сред човека, а от края на 2003 г. опасният вирус отне живота на 65 души в четири азиатски страни.