Tуарегите в Мали, които поеха контрола в северната част на страната провъзгласиха независимостта на региона Азаyад.

„Ние, жителите на Азауад, провъзгласяваме окончателно независимостта на държавата Азауад от днес нататък", се казва публикувания документ на интернет страницата на Националното движение за освобождение на Азауад (НДОА), цитирано от „USA Today".

Вчера военни командири се събраха в Кот д'Ивоар с цел подготвяне на план за възстановяване на конституционния ред в столицата на Мали и да притиснат бунтовниците.

Франция, която обяви по-рано, че е готова да предложи логистична подкрепа за операцията обяви, че не признава новата държава.

Френският министър на отбраната Жерар Лонге заяви, че „едностранното обявяване на независимост, която не е призната от африканските страни не означава нищо за нас".

Номадите туареги се борят за обособяване на северната територия на Мали за независима от 1958 година. Тогава старейшините на племето изпратиха писмо до френския президент, в което молеха колониалните управители да обособят отделна страна за туарегите.

Въстанието на туарегите избухна, след като на 21-22 март бе извършен държавен преврат в Мали. На територията на страната действат и терористи от Ал-Кайда.

Мали е държава от Западна Африка. Граничи с Алжир на север, с Нигер на изток, с Мавритания и Сенегал на запад, с Буркина Фасо и Кот д'Ивоар на юг и с Гвинея на югозапад. Столица на Мали е град Бамако. В страната живеят около 13 милиона души.