Ако се намираш в Узбекистан и си решил да си купуваш захар, първо трябва да се замислиш имаш ли достатъчно пари, защото в момента цените на захарта са се покачили изключително много.

Ако пък нямаш какво да правиш цял ден, можеш с часове да стоиш на опашката за захар и ще успееш да я получиш единствено срещу представянето на изрядни документи.

За любителите на сладкото в Узбекистан са настъпили тежки времена заради дефицита на захар. Узбеките са свикнали цените на захарта да се покачват през лятото, но положението никога не е било като последните два месеца.

Цената на захарта се определя от правителството и трябва да се продава за не повече от 2800 сума за килограм (сум - официално платежно средство в Узбекистан), което е малко повече от един долар. До средата на юли тази година цената скача до 6000 сума в някои райони.

Узбеките очакват цените на захарта да скочат по това време на годината, защото започват да правят сладка и зимнина, когато плодовете узреят.

Хората, които контролират захарната индустрия в Узбекистан, знаят това и умишлено вдигат цената. Освен всичко друго, тази година има и недостиг на захар. Точно това кара и хората да се редят на опашки по шест часа, за да си купят 1 кг захар, което е максимумът, с който могат да се сдобият.