Снимка 210660

Семинар на тема „ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ НА ЛАЗЕРИТЕ И ПЛАЗМАТА С МАТЕРИАЛИТЕ“ се състоя в периода 18-20 ноември 2015 г в гр. Пловдив, в х-л „Лайпциг”.

Събитието се финансира със средства по проект ИНЕРА „Повишаване на научния и иновационния капацитет на ИФТТ-БАН в областта на многофункционалните наноструктури“, FP7-REGPOT-2012-2013-1 - Седма рамкова програма на Европейския съюз“.

Институтът по физика на твърдото тяло при Българска академия на науките (ИФТТ-БАН) бе инициатор и основен организатор на научния семинар.

Снимка 210891

Академик Александър Г. Петров, председател на Организационния комитет, откри работната сесия. Приветсвие към участниците поднесоха г-жа Светомира Апостолова-Калоянова, заместник главен директор на Главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми“ към Министерство на образованието и науката, г-н Стефан Стоянов, заместник кмет на община Пловдив и проф. Румен Каканаков, координатор на Регионалния академичен център - Пловдив.

В семинара взеха участие четиридесет и трима учени от България и Европа. Бяха представени презентации от български, румънски, полски и холандски лектори.

Снимка 210657

Източник: Юлия Генова

Първият ден на научния семинар завърши с постерна сесия, на която младите участниците представиха своите теоретични и експериментални резултати в областта на светлинно базираните технологии.

На втория ден от семинара се проведе дискусия на тема „Нови лазерни и плазма технологии за фундаментални изследвания и индустриално приложение“, с модератор проф. дфн Кирил Благоев. Тя приключи с обобщаващи изводи и обмен на идеи между българските и чуждестранните учени за бъдещи съвместни изследвания и изготвяне на нови проекти.

Участниците в научния форум са единодушни, че представените разработки в областта на светлинните технологии са директен мост между бизнеса, съвременната индустрия и научния капацитет, с който страната ни разполага. Мост, който съвсем скоро ще се използва успешно.

Научният семинар е организиран от Институт по физика на твърдото тяло-БАН по проект ИНЕРА-FP7-REGPOT-2012-2013-1 и е посветен на „Международна година на светлината 2015”