Едно от предложенията на Реформаторския блок за намаляване на сивата икономика у нас е свързано с вдигане на долния праг за регистрация по ДДС.

Това стана ясно от коментара в кулоарите на НС на министъра на икономиката Божидар Лукарски в отговор на въпрос на News.bg какви мерки предприема управлението за намаляване на нивото на сивата икономика.

Припомняме, според статистика на ЦРУ нивото на сивата икономика в България е 30%.

"Това според нас ще извади на светло много от малките и средни предприятия, които се раздробяват, за да не плащат данъци и да плащат ДДС, каза министърът. В момента това предложение се обсъждало.

Малко по-късно в кулоарите на НС обаче финансовият министър Владислав Горанов попари надеждите на колегата си Лукарски, че предложението му ще мине.

Това няма да доведе до изсветляване на системата на ДДС, колкото до загуба на ДДС, ако се увеличи прагът за регистрация по ДДС, аргументира се той.

Това, което предлагат колегите единствено е насочено към облекчаване на бизнеса или по-скоро на отчетността на бизнеса, подчерта Горанов.
Със сигурност тази мярка, според финансист номер едно, ще доведе до намаляване на приходите от ДДС с около 150 милиона лева.