Между първо и второ четене на актуализацията на бюджета ще внесем предложения, с които ще искаме да се намерят още 60 милиона лева, за да се платят коледни добавки на всички пенсионери. Това обяви зам.-председателят на Народното събрание и депутат от АБВ Росица Янакиева, цитирана от БНР. От партията смятат, че  може да се намерят такива ресурси, още повече на фона на тези 4,5 милиарда лева това е число, което може да се възприеме.

Хората на Георги Първанов имат и конкретни варианти как може да стане това. „Първо, има един резерв в бюджета за непредвидени разходи, от който може да се вземе. Освен него има възможности за оптимизиране на някои разходи, свързани преди всичко с инвестиционните програми. Както разбира се и резерв, който е възможно да се появи и след уточняване на сумата за Фонда за гарантиране на влоговете", коментира Росица Янакиева.

Относно различията в коалицията по отношение на пенсионната реформа, тя призна, че имат различни позиции, но ще продължават да разговарят и се надява, че ще успеят да доближат мнения в посоката, насочена към хората, които ще са потърпевши от една такава пенсионна реформа.

Янакиева обясни, че са подкрепили измененията в бюджета със съзнанието, че не бива да се блокират дейности.

Безусловно финансовите проблеми в страната не са малко и все отнякъде трябва да се започне. Ние подкрепихме бюджета с ясното съзнание, че има дейности, които биха били блокирани, каза Росица Янакиева и посочи необходимостта от допълнителни средства в МВР, социалната сфера, земеделието, парите на вложителите в КТБ.

Механизмът, който е предложен, не предполага парите да се вземат от данъкоплатците, коментира още депутатката от АБВ.

Сред приоритетите на АБВ Росица Янакиева изтъкна и плоския данък. Тя намира за странно, че този законопроект не е бил решен повече от година от БСП.

„Ние ще преценим как ще гласуваме, но премахването му е един от нашите приоритети", каза Янакиева по повод дискусиите около премахването на плоския данък.