Веднага след Нова година БСП ще внесе вот на недоверие към кабинета. Това обяви пред БНР зам.-председателят на ПГ на БСП „Лява България” Корнелия Нинова. Досега левицата не могла да го направи, защото гласовете не били достатъчни. Сега обаче щели да поставят на изпитание опозиционността на ДСБ и ще видят дали те ще подкрепят вота на недоверие или всичко е цирк. Една от темите ще бъде здравеопазване, обясни Корнелия Нинова.

Тя определи като политическа шизофрения решението на ДСБ да излязат в опозиция, защото излизали в опозиция при положение, че са в Реформаторския блок, който подкрепя управлението.

 „Дори се заговори, че те били единствената опозиция, при положение, че те подкрепяха дясната политика на ГЕРБ”, възмути се тя.

Червената депутатка припомни как ДСБ са подкрепили 16 милиардния заем, бюджета със замразени социални плащания, здравна реформа, образователната реформа. Нинова нарече здравната реформа геноцид спрямо хората. Образователната, по думите й, пък нанасяла сериозен удар върху държавните училища за сметка на частните.

Всичко това се случи с гласовете на ДСБ и изведнъж, за една нощ, те станаха опозиция. А решението Москов да остане в кабинета ясно доказва, че правителството не е съставено на политически принцип, а е клуб по интереси”, категорична бе Корнелия Нинова.

Тя подчерта, че БСП не желае да участва в това управление и остава в опозиция. Социалистите не участвали в политика, която замразява майчинските, вдига пенсионната възраст, тегли милиарди заеми и харчи безразборно.

Левицата имала принципни решения за политиките. От БСП държели на промяна в политиките. Това за тях би била причина за предсрочни избори, а не караниците при управляващите. Корнелия Нинова предупреди, че заради пазарлъците в коалицията ни чака политическа нестабилност, която няма да доведе до нищо добро за хората.